Jääkiekkoilijoiden urheilijarahastonostajien kysely Obsido teki kyselyn jo uransa lopettaneille pelaajille tammikuussa 2022. Kyselyn tarkoituksena oli tiedustella uransa lopettaneilta pelaajilta ajatuksia urheilijarahastoinnista, jotta me Obsidossa pystyisimme paremmin palvelemaan nykyisiä rahastoijia ja siksi, että nykyiset aktiivipelaajat ja -urheilijat saisivat myös itse nähtäväksi ajatuksia urheilijarahastointiputken jo läpikäyneiltä kollegoilta. Kysely on siksi mielenkiintoinen, että siitä voi saada perspektiiviä myös urheilu-uran alkupuolella oleville urheilijoille, joilla on merkittävästi rahastointiaikaa vielä edessään. Kyselyssä kysyttiin uransa lopettaneilta pelaajilta miksi he aloittivat rahastoinnin, mitä he olisivat tehneet toisin, jos heillä olisi nyt uudelleen mahdollisuus aloittaa uudelleen rahastointi, minkä arvosanan he antaisivat itse rahastoinnista ja voisivatko he suositella rahastointia? Alla vastaustuloksia edellä esitettyihin kysymyksiin. |
Ilahduttavaa oli nähdä vastauksista, että kaikki vastaajat voisivat suositella urheilijarahastointia (100 % vastaajista) ja annettu kokonaisarvosana oli 9,3 (asteikolla 4-10). Toisin sanoen urheilijarahastointi koettiin erittäin tärkeäksi asiaksi uran jälkeisen elämän järjestämiseen sekä uudelleenkouluttautumisen ja toimeentulon mahdollistajaksi. Ohessa kolme usein toistunutta avointa vastausta kyselystä, miksi lopettaneet pelaajat suosittelevat rahastointia:
”Verohyöty ja pelaamisen jälkeen ei paniikkia, miten pärjää taloudellisesti. Lämmin suositus, oli summat sitten mitkä tahansa.”
”Tämä on erittäin tehokas keino varautua uran jälkeiseen elämään! Uran jälkeen olen itse hyötynyt rahastosta melkoisen paljon. Tyttäreni syntyi vuosi urani jälkeen, jolloin jäin kolmeksi kuukaudeksi kotiin hänen kanssaan. Ilman rahaston varoja tämä ei olisi ollut mahdollista, koska minulla oli asuntolaina maksettavana. Pääsin kaksi vuotta tämän jälkeen yliopistoon opiskelemaan, jolloin pystyin nostamaan varoja opiskeluni tueksi.”
”Kaikki toimi moitteettomasti, sain helposti apua aina kun sitä tarvitsin.”
Kehityskohteita nähtiin osaltaan urheilijarahastoinnin joustavuudessa nostojen jo alettua.
”Nostoaikataulu voisi olla joustavampi”
Viime kädessä urheilijarahastoinnin raamit antaa tuloverolainsäädäntö, mutta luonnollisesti pyrimme myötävaikuttamaan omalta osaltamme urheilijarahastoinnin joustavuuden edistämiseen, jotta urheilijoilla on entistä paremmat mahdollisuudet turvata esimerkiksi uran jälkeinen kouluttautuminen uuteen ammattiin. Nostoja koskeva lainsäädäntö on onneksi urheilijoiden kannalta positiivisesti muuttunut joustavammaksi vuosien aikana. Esimerkiksi nostoajan pidentyminen aina 15 vuoteen saakka (ennen 10 vuotta) oli lainsäätäjältä hyvä uudistus.
Kun kysyttiin miksi pelaaja oli aloittanut urheilijarahastoinnin, niin vastauksissa korostui selvästi uran jälkeisen elämisen helpottaminen (ja säästäminen), jonka oli maininnut 88,6 % vastaajista.
Kysymykseen mitä tekisit toisin vastauksia tuli erityisesti kahteen asiaan:
- Aloittaisin aiemmin 30,2 %,
- Säästäisin enemmän 28,3 % ja
- näiden yhdistelmään 13,2 %.
Kaksi edellä mainittua seikkaa ovat erittäin tärkeitä missä tahansa säästösuunnitelmassa. Yksi isoimmista eduista, joita nuorilla henkilöillä suhteessa vanhempiin henkilöihin on säästämiseen käytettävissä oleva aika. Mitä aiemmin aloittaa säästämisen, niin sitä vähemmän varoja täytyy laittaa syrjään, jotta voi tavoitella samaa haluttua kokonaissummaa. Tärkeintä on siis yksinkertaisesti aloittaa säästäminen, koska siitä tulee jo nuorella iällä tapa, joka kantaa todennäköisesti läpi koko uran. Luonnollisesti lopputulosta voi vielä edistää suurentamalla kuukausittaista säästösummaa, jolloin saa tehostettua edelleen säästösuunnitelmaa. Säästämisessä korostuukin erityisesti pitkäjänteisyys ja suunnitelmallisuus.
Hyvää kevättä toivottaen,
Jani & Olli & Juho & Petteri & Janne & Kata & Marjo & Sini