Osakkeiden keskimääräisestä vuosituotosta
Lähes jokaisen pitkäjänteisen sijoittajan salkusta löytyy osakkeita. Edeltävä on perusteltua, koska osakkeet ovat tuottaneet perinteisistä omaisuusluokista parhaiten pitkällä aikavälillä. Osakesijoitukset ovat tuottaneet markkinoista riippuen vuositasolla noin 5-10 %. Ei kuitenkaan ole lainkaan taattua, että sijoittaja saa jokaisena vuonna juuri tämän tuoton, vaan se on ainoastaan pitkän aikavälin keskiarvo. Itse asiassa osakemarkkinoiden vuosituotot heiluvat suhteellisen voimakkaasti suuntaan ja toiseen. Tämä tarjoaa sijoittajalle laajan tunneskaalan onnistumisen elämyksiä, mutta myös katkeraa kalkkia heiluvien vuosituottojen muodossa.
Millaisiin vuosituottoihin pitkäjänteisen osakesijoittajan tulee sitten varautua ja mitä etua kärsivällisyydestä sekä pitkästä aikahorisontista voi olla? Yhdysvalloissa Dow Jones -indeksi on tuottanut noin 7,4 % vuodessa vuosien 1902 – 2022 välisenä aikana. Kuten alla olevasta kuvaajasta näemme, niin 5-10 % väliin mahtuvat vuosituotot ovat olleet kuitenkin vain pieni osa kaikista havaituista historiallisista tuotoista.
Vuodesta 1901 vuoteen 2022 saakka 5-10 % vuosituottohaarukkaan on mahtunut vain kymmenen eri havaintoa (8,2 % havainnoista). Vähän laajempaan haarukkaan (väli 0-10 %), on mahtunut 21 havaintoa, eli 17,2 % kaikista vuosista. Kuvaavaa on, että yli +30 % vuosituottoja löytyy 13 kappaletta ja yli -30 % tuottoja seitsemän.
Näin ollen näitä paljon ”normaalista” poikkeavia osaketuottoja on itse asiassa huomattavasti enemmän kuin ”normaaleja” 5-10 % vuosituottoja. Voidaankin todeta, että sijoittajan tulee olla varautunut saamaan osakemarkkinoilta yhden vuoden aikana joko keskiarvoa paremman tai huonomman tuoton. Tämä on tietysti perusteltua jo maalaisjärjellä. Jokainen sijoittaja varmasti olisi valmis laittamaan kaikki rahansa muiden sijoitusten sijaan osakemarkkinoille, jos sieltä saisi pomminvarman 7,4 % tuoton joka vuosi. Tämä ei ikävä kyllä ole mahdollista ja toisaalta tuottojen epävarmuus ja heilunta onkin yksi syy osakemarkkinoiden korkeaan historialliseen keskituottoon.
Sijoittajan kannalta on kuitenkin positiivista, että kuvaajassa on huomattavasti enemmän positiivisia vuosituottoja kuin negatiivisia (43 negatiivisia ja 79 positiivisia). Myös suhteellisen korkeita vuosituottoja (+20 %) on määrällisesti enemmän kuin huonoja vuosituottoja (-20 %). Siten osakesijoittaja todennäköisesti palkitaan hyvän tuoton muodossa myös tulevaisuudessa, jos sijoittaja vain malttaa olla kärsivällinen ja jos edes jossain määrin historia toistaa itseään vuosituottojen osalta. Itse asiassa kärsivällisyys on kaiken lähtökohta osakesijoittamisessa. Ilman lehmän hermoja huonojen tuottojen aikana ei sijoittaja voi menestyä pitkällä aikavälillä. Toisaalta liika itsevarmuus tai riskinotto nousevien kurssien aikana saattaa viedä maton sijoittajan jalkojen alta.
Hyvää kevään jatkoa toivottaen,
Jani & Olli & Juho & Petteri & Janne & Kata & Marjo & Sini