Äärimmäisyyksiin menevien sijoitusnäkemysten vaaroista
Useimmat meistä ovat kiinnostuneita tietämään mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan. Muun muassa Charlie Munger on todennut, että ”haluan tietää missä kuolen, niin en koskaan mene sinne”. Ehkä tämän vuoksi me kuuntelemme myös asiantuntijoiden näkemyksiä tulevaisuuden tapahtumista, eikä sijoitustoiminta ei ole tästä mikään poikkeus.
Jotta ennustuksia antavaa henkilöä kuunneltaisiin, on hänellä oltava selvä mielipide asioista ja näyttöä aiempien ennustuksien onnistumisesta. Usein tällaista henkilöä kutsutaankin ”guruksi” onnistuneiden ennustuksien vuoksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että vain oikeassa olleet ennustajat muistetaan ja väärässä olleiden ennustukset unohtuvat nopeasti uutishälinään. Toisin sanoen mielipiteiden antajilla on hyvin vähän hävittävää, mutta paljon voitettavaa. Luonnollisesti oikeassa olemalla gurun viitta on taattu seuraaviksi vuosiksi ja haastattelupyyntöjä sataa eri medioihin.
Aivan toinen asia on, että mitä hyötyä meille tavallisille säästäjille/sijoittajille on gurujen ennustuksista? Sijoittamisessa äärimmäisten näkemysten ottaminen voi nimittäin olla hyvin vaarallista suhteessa tilanteeseen, jossa pelissä on vain oma maine guruna. Jos äärimmäinen näkemys osuu oikeaan, niin sijoittaja todennäköisesti hyötyy isosti ottamastaan riskistä. Toisaalta näkemyksen ottaminen voi osua kipeästi omaan nilkkaan ja vaarantaa sijoitustoiminnalle asetettujen tavoitteiden täyttymisen. Olennaisinta onkin hahmottaa, että tarvitseeko meillä tavallisilla sijoittajilla olla markkinoiden liikkeistä äärimmäisiä näkemyksiä, jotta voimme saavuttaa omat tavoitteemme sijoittamisessa?
Ennustuksista
Yksi perinteisimmistä gurujen ennustuksista ovat arvaukset markkinoiden nousuista ja laskuista. Ennustuksia löytyy suuntaan jos toiseen, joissa voidaan suositella esim. osake- tai kulta-sijoituksia, koska niiden arvon oletetaan nousevan lähitulevaisuudessa. Näin oli myös teknokuplan aikaan 2000-luvun alussa, jolloin monet uskoivat markkinoiden nousevan tästä ikuisuuteen. Toisaalta hyvin yleisiä ovat ennustukset, joiden pohjalta yritetään välttää markkinoiden romahduksesta aiheutuvat tappiot. On arvioitu, että huomattavasti enemmän sijoittajien varoja on todennäköisesti hukattu heikkoihin tuottoihin yrittämällä ennustaa tulevia kurssiliikkeitä, kuin mitä esimerkiksi itse toteutuneissa markkinalaskuissa sijoittajat ovat aidosti hävinneet.
Edeltävästä yksi hyvä esimerkki on yhdysvaltalaisen John Hussmanin luotsaama Strategic Growth -rahasto. Edellä mainittu rahasto selvisi kuivin jaloin finanssikriisistä, minkä seurauksena Hussmania pidettiin yleisesti guruna. Rahaston arvo laski 1.1.2008 – 31.3.2009 aikana vain noin -2,6 %, kun vastaavasti yhdysvaltalaiset osakkeet (S&P 500 -indeksi) laskivat jopa noin 44 %. Toinen tarina sitten onkin kriisin jälkeinen aika. Hussman jatkoi epäluuloista suhtautumistaan markkinoihin ja uskoi osakkeiden jatkavan edelleen laskuaan. Vaikka koronakriisissä rahasto tuotti väliaikaisesti osakemarkkinoita paremmin, niin lopputulos kokonaisuudessaan on ollut Hussmanin rahastoon sijoittaneille murheellinen: rahasto on tuottanut 1.1.2008 – 30.11.2021 välisenä aikana -49,7 %, kun yhdysvaltalaiset osakkeet ovat tuottaneet 322,3 % kriiseistä huolimatta.
Lopuksi
Mikään puu ei kasva tasaisesti taivaaseen asti, mutta toisaalta harvoin koko metsän kasvua vastaan kannattaa löydä vetoa pitkällä aikavälillä. Markkinoilla on ollut ja tulee olemaan tasaisin väliajoin myös kurssipudotuksia (esim. koronakevät 2020) – tämä kuuluu sijoittamisen luonteeseen. Sijoittajan kannalta onkin tärkeää huolehtia, että salkussa on tarpeeksi riskillisiä sijoituksia (esim. osakkeita), jolla voidaan tavoitella omia sijoitustavoitteita pitkällä aikavälillä. Toisaalta salkussa ei saa olla liikaa riskiä suhteessa omaan riskinsietokykyyn. Parempi päästä vaikka hitaasti maaliin, kuin yrittää tavoitella kuuta taivaalta nopean rikastumisen toivossa.
Kuuntelemalla gurujen äärimielipiteitä markkinoiden tulevista tapahtumista voi onnistua tekemään satumaisen hyviä sijoituspäätöksiä. Toisaalta on suuri vaara, että sijoitukset menevät pahasti penkin alle, jos asiat eivät menekään ennusteiden mukaisesti. Näin ollen meille tavallisille säästäjille/sijoittajille on harvoin hyötyä ottaa äärimmäistä näkemystä markkinoista. Yleensä paras mahdollinen keino vaurastua pitkällä aikavälillä on seurata ja toteuttaa hyvin laadittua suunnitelmaa ja antaa markkinoiden elää omaa elämäänsä.
Hyvää Joulua toivottaen,
Jani & Olli & Juho & Petteri & Janne & Kata & Marjo & Sini