Urheilijarahastosalkkujen sijoituskohteina oleville Obsido rahastoille viisi Morningstar tähteä
Kansainvälisesti ehkä tunnetuin ja arvostetuin rahastoluokittaja Morningstar arvioi joka kuukauden lopussa sijoitusrahastojen menestystä rahastoluokittain. Morningstar antaa tähtiä perustuen rahastojen menestykseen toteutuneiden tuottojen ja riskien osalta kolmen, viiden ja kymmenen vuoden aikaperiodeilla. Parhaimmat rahastot omassa luokassaan saavat viisi tähteä ja heikoimmat yhden tähden. Eli kussakin rahastoluokassa,
- parhaat 10 % rahastoista saavat viisi tähteä,
- seuraavat 22,5 % neljä tähteä,
- seuraavat 35 % kolme tähteä,
- seuraavat 22,5 % kaksi tähteä ja
heikoin 10 % rahastoista yhden tähden.
Tässä vertailussa kaikki Jääkiekkoilijoiden urheilijarahastosalkuissa (Tasapainoinen, Aggressiivinen ja Osake) sijoituskohteina käytettävien Obsido-rahastojen luokitukset ovat parhaassa 10 %:ssa oman luokkansa rahastoja, joten Obsido-rahastot saivat kaikki Morningstarilta täyden 5 tähden luokituksen (Obsido Rebalanced 50 A4, Obsido Global Balanced A4, Obsido Rebalanced 85 A4 & Obsido Global Aggressive A4).
Saavutetut viisi tähteä kaikissa rahastoissa on luonnollisesti hyvin merkittävä saavutus, josta olemme ylpeitä, mutta ne eivät silti ole ennuste tai tae tulevista tuotoista varsinkaan lyhyellä aikavälillä. Vaikka mikä tahansa rahasto olisi saanut esimerkiksi neljä tai viisi tähteä tuoreimmassa vertailussa, niin silti niiden tuotot (ja riskit) voivat lyhyellä aikavälillä poiketa hyvin merkittävästikin muista rahastoista. Lyhyttä aikaväliä merkitsevämpää onkin miten eri rahastot menestyvät pitkällä aikavälillä, jolloin yksittäisten vuosien vaikutus lopputulokseen ei aiheuta samalla lailla vääristymää.
Obsido rahastoja hoidetaan samoilla periaatteilla kuin Jääkiekkoilijoiden urheilijarahastosalkkujen sijoituksia on hoidettu historiassakin. Esimerkiksi Tasapainoisella ja Aggressiivisella salkuilla on takana jo lähes 20 vuotta toteutettua vertailua suhteessa kilpailijoihin, mikä antaa paremman (ja ehkä myös luotettavamman) kuvan valitun varainhoitotavan menestyksestä pitkällä aikavälillä. Kilpailijavertailussa Tasapainoinen ja Aggressiivinen salkut ovat olleet järjestelmällisesti mitalisijoilla (tällä hetkellä molemmat ensimmäisellä sijalla), mikä kertoo kustannuksiltaan maltillisen, suunnitelmallisen ja ymmärrettävästi toteutettavan varainhoidon hyvistä puolista.
Hyvää tuottoa ei ole saavutettu ”musta tuntuu” -varainhoidon keinoin, jossa sijoituksia olisi siirretty päivittäisen markkinatilannearvion perusteella omaisuusluokista toisiin tai otettu äärimmäisiä näkemyksiä esimerkiksi osakemarkkinoiden tulevasta kehityksestä. Tulos on saavutettu enemmänkin kärsivällisen, kurinalaisen ja kustannuksiltaan maltillisen varainhoidon keinoin, jossa on pyritty välttämään sijoittajien tyypillisiä sudenkuoppia (kuten tulevaisuuden ennustamista ja kustannuksia aiheuttavaa liiallista kaupankäyntiä). Myös jatkossa Jääkiekkoilijoiden urheilijarahaston ja Obsido rahastojen sijoituksia tullaan hoitamaan edellä mainitulla tavalla. Siten me emme Obsidossa edelleenkään pyri ennustamaan tulevaa, vaan keskitymme siihen mihin voimme aidosti vaikuttaa: kurinalaiseen ja systemaattiseen sijoitustoimintaan maltillisilla kuluilla. Uskomme, että näillä keinoilla voidaan saavuttaa rahastojen osuudenomistajille paras mahdollinen lopputulos pitkällä aikavälillä.
Hyvää Joulua ja Uutta vuotta toivottaen,
Jani & Olli & Juho & Petteri & Janne & Kata & Sini & Tinttu