Päivitystä vallitsevaan tilanteeseen
Kuukauden aikana on taas ehtinyt tapahtua merkittävästi Suomen rajojen sisäpuolella ja niiden ulkopuolella. Edelleen lähes kokonaan uutisointi keskittyy koronatilanteeseen, vaikkakin useista eri näkökulmista pelkän viruksen leviämisen ohella. Myös tässä katsauksessa lyhyesti muutama huomio missä maailmalla ja meillä Suomessa mennään koronan kanssa sekä sijoitusmarkkinoilla.
Monessa Euroopan maassa on ollut nähtävissä valoa tunnelin päässä koronatilanteessa. Alla esimerkiksi Euroopassa ehkä pahiten koronasta kärsineiden maiden, Italian ja Espanjan, todettujen uusien tartuntojen määrän (absoluuttiset määrät ovat todennäköisesti isompia) kehittyminen, joka on ollut selvästi laskusuunnasssa jo useiden viikkojen ajan. Positiivisin uutinen on saatu Montenegrosta, joka puolestaan ilmoitti voittaneensa kamppailun (ainakin toistaiseksi) koronaa vastaan, kun maassa ei ole tätä kirjoittaessa yhtään aktiivista koronatapausta. Euroopan ulkopuolelta Australiasta on myös kantautunut positiiviä uutisia maan raportoidessa vain rajallisesti uusia tapauksia viime viikkojen aikana. USA:ssa vastaavasti tartuntujen määrä on kokonaisuudessaan tasaantunut ja kääntynyt laskusuuntaan (vaikka maan sisällä on isoja eroja eri osavaltioiden ja kaupunkien välillä). Myös jyrkimpiä ihmisten liikkuvuuden ja liiketoimintojen avaamiseen liittyviä rajoituksia on poistettu useissa Euroopan maissa, kuten etulinjassa olleissa Italiassa ja Espanjassa. Tämä näkyy myös taloudellisen aktiivisuuden asteittaisena heräämisenä, kun ihmiset pääsevät taas normaalimpaan arkeen kiinni. Elämän ainakin asteittain normalisoituminen näkyy myös siinä, että Euroopan maista esimerkiksi Kreikka ja Italia ovat avaamassa osittain oviaan turisteille. Suomessakin ravintolat ovat jälleen avautumassa asiakkaille.
Jos olemme kuulleet myönteisiä uutisia Euroopasta, niin vastakohtaisesti Etelä-Amerikassa koronatilanteen kehitys on ollut viime aikoina huomattavasti heikompaa. Alla esimerkissä Brasiliassa ja Chilessä raportoitujen tartuntojen määrät ovat olleet voimakkaassa kasvussa eikä hidastumista ole ainakaan vielä havaittu.
Meillä Pohjoismaissa koronatilanne on edennyt viimeisen kuukauden aikana hyvin positiiviseen suuntaan. Alla kuvaajassa on esitetty Pohjoismaista mm. Suomen (sininen väri) ja Ruotsin (vaalean sininen) tehohoitoa tarvinneiden kansalaisten määrä suhteutettuna väkilukuun. Vaikka pandemian kehitystä on vielä mahdotonta ennustaa tulevaisuuteen, niin kuvaajasta nähdään, että ainakin huhtikuun alusta laskien Suomessa tehohoitoa tarvinneiden määrä on ollut ollut selvässä laskussa jo pidempään ja tätä kirjoittaessa tehohoidossa olevien määrä on hyvin maltillinen. Ruotsissa käyrän nousu on ollut voimakkaampaa, mutta myös sielläkin määrä on viime aikoina laskenut selvästi. Lähitulevaisuutta on tässä tilanteessa (ja muutenkin) täysin mahdotonta ennustaa. Toivottavaa on tietysti kaikkien kannalta, että toista aaltoa ei tulisi ja ihmiset sekä yritykset löytäisivät tavan toimia poikkeusolojen keskelläkin.
Sijoitusmarkkinat
Ymmärrettävästi osakemarkkinat reagoivat erittäin voimakkaasti helmikuun lopulla alkaneeseen huolestuttavien koronauutisten virtaan osakkeiden hintojen laskulla (kuva alla). Nopeaa laskua on kuitenkin seurannut verrattain ripeä maaliskuun puolessa välissä alkanut osakemarkkinoiden palautuminen. Suhteellisesti parhaiten ovat toipuneet yhdysvaltalaiset (purppura viiva) ja Tyynenmeren alueen (punainen) osakkeet. Osakemarkkinoiden nousu on jatkunut myös menneen kuukauden aikana, vaikkakin uutiset maailman taloudesta ovat olleet edelleen verrattavan synkkiä. Edeltävä on kuitenkin hyvä muistutus markkinoiden ennalta-arvaamattomuudesta. Vaikka uutisvirta voi olla erittäin heikkoa (hyvää), niin osakkeet saattavat siitä huolimatta nousta (tai laskea), mikä aiheuttaa lyhytjänteiselle sijoittajille potentiaalisen vaaran tehdä isoja muutoksia salkkuun väärään aikaan.
Hyvää alkavaa kesää toivottaen,
Jani & Olli & Juho & Petteri & Kata & Marjo