Voittajaosakkeen valinta
Ei ole poikkeuksellista, että osalla sijoittajista on suuri haave löytää markkinoilta satumainen sijoituskohde, jossa rahat voisi moninkertaistaa. Tämän haaveen mahdollisuutta ruokkivat myös monet tarinat ja kirjoitukset sijoitusmediassa: ”Sijoittamisen tuhkimotarina – 13 vuodessa osakkeen tuotto kasvanut 40 241 prosenttia”, ”Näillä kansanosakkeilla olisit voittanut indeksin mennen tullen”, ”Tonnilla X, Y ja muita osakkeita ennen finanssikriisiä – näin rikas olisit”… Siinä pari poimintaa otsikoista, miten helppoa menestyvä osakesijoittaminen on otsikkotasolla – etenkin peräpeilistä katsottuna. Ennen oman voittajaosakkeen metsästyksen aloittamista katsotaan kuitenkin, kuinka todennäköistä on löytää voittajaosake isossa kuvassa?
Asiaa on tutkinut mm. Hendrik Bessembinder Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla, eivätkä löydökset ole kannustavia vain yhden voittajaosakkeen poimimiseen. Hänen tekemissä tutkimuksissa vain noin 4 % amerikkalaisista osakkeista vastasivat markkinoiden kokonaistuotosta pitkällä aikavälillä (90 vuotta). Eli jos sinulla olisi valittava vain yksi osake loppuiäksesi Yhdysvaltojen markkinoilta, niin tällä valinnalla on laskelman mukaan vain noin 4 % todennäköisyys saavuttaa tai voittaa markkinoiden keskituotto ja 96 % mahdollisuus jäädä siitä jälkeen. Kun miettii tätä ehdotusta, niin 96 % valinnoista sisältää myös paljon huonompiakin lopputuloksia kuin markkinatuotto. Bessembimberin tutkimuksessa esimerkiksi yksittäisistä osakkeista yli puolet tuottivat tappiota koko olemassaolo aikanaan. Ja se huonoin uutinen – yleisin tuotto yksittäisellä osakkeella tutkimusperiodilla oli -100 %, eli sijoittaja olisi voinut hävitä kaikki sijoittamansa rahat yritykseen.
Kuvitellaan, että sijoittaja onnistuisi kuitenkin löytämään voittajaosakkeen, niin jäljelle jää vielä yksi iso haaste. Jotta voisi saavuttaa satumaisen tuoton, niin osaketta tulee pystyä pitämään omistuksessa ilman sen myymistä läpi hyvien ja erityisesti huonojen aikojen, koska harvoin hyvä tuotto tulee ilman kurssitiputuksia matkalla huipulle. Jälkikäteen osakkeen yhtäjaksoinen omistaminen tuntuu helpolta, kun näkee sen kokonaistuottolukeman, mutta paniikin keskellä asia ei ehkä olekaan näin helppo. Alla esimerkiksi viime vuosien yhden kovimman nousijaosakkeen Netflixin kurssikäyrä ja pahimmat tappiot sijoitusajalta (23.5.2002 – 29.5.2023).
Kuvittele millainen vuoristorata olisi ollut omistaa kyseistä osaketta. Jos Netflixin osaketta olisi sattunut ostamaan 2002 vuoden pörssilistauksesta, niin lopputulos olisi ollut kuin suoraan satukirjasta: kokonaistuotto olisi ollut yli 31 500 %. Toisin sanoen 1 000 dollarin olisi kasvanut noin 316 000 dollariin. Ihan rehellisesti sanottuna, vaikka tuotto koko ajalta olisi ollut näin loistava (yli 31 % vuodessa), niin usea yli 50 % kurssilasku ja jopa muutama yli 70 % kurssilasku sijoitusajalla olisivat tehneet ainakin itsellä todella pahaa katsoa. Ainakin olisi pomminvarmasti pelottanut rahojen menettämisen puolesta, kun osakkeella meni todella huonosti. Ja kuvittele vielä tunnetta, kun miltei heti osakkeen hankinnan jälkeen Netflixin kurssi laski noin 70 %. Tässä tilanteessa olisi varmasti ainakin itsellä ollut usko koituksella osakkeen tulevaisuuden kehitykseen. Korkea tuotto harvoin tulee helposti, vaikka se siltä saattaa jälkikäteen vaikuttaa kurssikäyrää katsomalla.
Lopuksi
Yhden ainoan voittajaosakkeen löytäminen on erittäin vaikeaa ja sen pitäminen läpi vaihtelevien markkinaolosuhteiden vielä vaikeampaa. Kokonaisuudessaan yhdellä osakkeella rikastuminen on erittäin vaativaa ja vaatii usein myös hyvää onnea puolelleen. Onneksi menestyvä sijoittaminen ei kuitenkaan vaadi vain yhden osakkeen poimimista salkkuun, vaan hajauttamalla omistuksia laajasti eri osakkeisiin (ja omaisuusluokkiin) meno on todennäköisesti paljon tasaisempaa, mutta perille on mahdollista päästä ehkä luotettavammin. Toki myös hitaammin kuin löytämällä kurssiraketin.
Maalaisjärkipohjaisessa indeksisijoittamisen hyvä puoli on siinä, että silloin ei mene myöskään Netflixin kaltaiset, todelliset kurssitähdet täysin ohi salkusta, vaan sijoittaja poimii nämä nousevat tähdet jossain vaiheessa sijoituskohteikseen (kun osake tulee mukaan indeksiin). Kohteet eivät toki tule todennäköisesti omistukseen silloin, kun ne ovat aivan pieniä, mutta kuitenkin jossain vaiheessa, kun niissä voi olla vielä potentiaalia kasvaa merkittävästi nykytilanteesta. Lisäksi myöskään tappiolliset osakkeet eivät ole tästä ikuisuuteen indeksisijoittajan salkussa ainakaan merkittävän isolla painosarvolla, mikä laskee pääomien kokonaan menettämisen todennäköisyyttä, mikä on erityisen tärkeää varsinkin eläkevarallisuutta sijoitettaessa.
Hyvää kesän jatkoa toivottaen,
Jani & Olli & Juho & Petteri & Janne & Kata & Marjo & Sini