Inflaation vaikutuksesta
Inflaatio tarkoittaa tilannetta, jossa rahan arvo ja sen ostovoima laskee. Eli esimerkiksi 10 vuotta sitten saman tavaran tai palvelun hinta saattoi olla huomattavasti matalampi, kuin mitä se on tällä hetkellä. Esimerkiksi parturissa käynti saattoi maksaa 20 euroa, kun se nyt maksaa 30 euroa. Jos samaan aikaan meidän tulotaso (palkka tai muut tulot) ei nouse, niin saamme kyllä kouraan yhtä paljon rahaa kuin aiemmin, mutta sillä ostaa vähemmän tavaroita tai palveluita kuin aiemmin.
Meillä on myös vaihtoehto kuluttaa saamamme palkka nyt tai siirtää kulutusta eteenpäin laittamalla osa varoista säästöön. Maalaisjärjellä ajatellen kulutuksen siirtäminen tulevaisuuteen on houkuttelevaa, jos siitä odotetaan saatavan sopiva korvaus (toisin sanoen ostovoiman ja kulutuksen kasvaminen tulevaisuudessa). Siksi inflaatio vaikuttaa olennaisesti myös sijoittamiseen ja riskinottamiseen.
Käteinen sopii kyllä hyvin lyhytaikaiseen varallisuuden säilyttämiseen, vaikka usein sen tuotto-odotus on matala. Käteisessä ihmisiä luonnollisesti houkuttaa, että varat ovat ainakin nimellisesti turvassa varallisuuden arvonheilunnalta vaikka ostovoima hieman laskisikin: en nimittäin usko, että moni meistä haluaisi saada esimerkiksi palkkansa sellaisessa muodossa, että sen arvo voisi muuttua jopa päivän sisällä merkittävästi. Toisaalta mikäli säästetyt varat haluataan pitää pitkään vain käteisenä patjan alla tai nollakorkoisella pankkitilillä, niin historiallisesti rahan arvo on laskenut merkittävästi. Esimerkiksi alla olevassa esimerkissä on kuvattu 100 euron ostovoiman muutosta Suomessa 15 vuoden aikana (vuosina 2004 – 2018). Keskimääräinen inflaatio oli tällä ajanjaksolla noin 1,5 prosenttia vuodessa, jonka vuoksi aikanaan 100 euron ostovoima oli enää 80 euroa vuoden 2018 lopussa.
Tällä hetkellä Euroopan keskuspankki tavoittelee noin 2 % vuotuista inflaatiota, mutta kukaan ei voi varmasti sanoa mitä inflaatio tulee olemaan tulevaisuudessa. Historiassa on myös ajanhetkiä, jolloin Suomessa inflaatio on ollut vielä huomattavasti enemmän. Näinä ajan hetkinä käteisen pitäminen patjan alla tai tilillä (ilman merkittävää korkoa) olisi syönyt vielä merkittävästi enemmän kansalaisten ostovoimaa. Tämän vuoksi käteinen on erittäin harvoin hyvä sijoituskohde pitkällä aikavälillä.
Vaihtoehtoisesti varat voi sijoittaa enemmän riskiä sisältäviin korko- tai osakesijoituksiin, joista on myös saanut historiallisesti käteistä paremman inflaation huomioon ottavan reaalituoton pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi vaikka osakesijoituksien arvonkehitys ei ole ollut yhtä suoraviivaista kuin korkosijoitusten, niin toisaalta niihin on liittynyt myös korkeampi tuotto-odotus.
Alla olevasta kuvaajasta nähdään, että 15 vuoden aikana 43 euron alkusijoitus maailman osakemarkkinoille (MSCI AC World Eur TR -indeksi) olisi kasvanut 100 euroksi inflaatio huomioiden, eli keskimäärin 5,79 % vuodessa. Näin ollen kulutuksen viivästyttämisestä olisi saanut tällä aikavälillä mukavan korvauksen, vaikkakin nousu ei olisi ollut viivasuoraa (eikä varmasti näin ole myöskään tulevaisuudessa) ja matkalle olisi osunut isojakin arvonheilahteluita.
Lopuksi
Inflaatio on tekijä, joka usein huomaamattomasti nakertaa varallisuuttamme ja ostovoimaamme erityisesti käteisen osalta. Missään nimessä kaikkia varoja ei kuitenkaan kannata sijoittaa osakemarkkinoille vain siksi, että näin tulevaisuudessa olisi mahdollisesti enemmän varallisuutta ja samalla ostovoimaa. Esimerkiksi on aina hyvä pitää hätävarana oman elämän kustannustasoon verrattavissa oleva määrä rahaa tilillä. Myös jos varoille on erityistarvetta lähitulevaisuudessa, niin näitä varoja ei kannata missään nimessä sijoittaa riskillisiin kohteisiin. Niillä varoilla, joilla ei ole korvamerkittyä käyttökohdetta ja joita ei tarvita elämisen kustannuksiin, voi olla perustua tavoitella inflaation ylittävää tuottoa esimerkiksi osakemarkkinoiden avulla. Yleisesti ottaen erityisesti nuoret pystyvät kantamaan enemmän riskiä ja tavoitella korkeampaa reaalituottoa, koska nuorilla on iän puolesta pidempi aikahorisontti, mikä tasoittaa sijoitusten heiluntaa pitkällä aikavälillä.
Hyvää loppukesää ja alkavaa pelikautta toivottaen,
Jani & Olli & Petteri & Juho & Riikka & Mari