Markkina-ajoituksesta
Sijoitusmarkkinat ovat olleet ymmärrettävästi levottomat johtuen Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta Ukrainaa vastaan sekä kohonneiden inflaatio- ja korkolukujen vuoksi. Osakemarkkinat ovat laskeneet maailmanlaajuisesti, eikä mikään maanosa ole säästynyt kurssilaskulta. Kuten sanottua lähitulevaisuutta on edelleen tässä tilanteessa (ja muutenkin) täysin mahdotonta ennustaa. Kaikki luonnollisesti toivovat, että Ukrainan sota päättyisi mahdollisimman nopeasti ja rauha palaisi Eurooppaan.
Nyt tapahtunut kurssilasku markkinoilla ja kurssilaskut yleisestikin tuntuvat aina epämiellyttäviltä, vaikka niiden tietäisikin kuuluvan osaltaan sijoittamisen erityispiirteisiin ja tapahtuvan säännöllisen epäsäännöllisesti. Tärkeintä on kuitenkin jatkaa ajanhetkestä toiseen suunnitelmallista sijoitustoimintaa, koska markkinoiden lyhyen aikavälin muutokset ovat ennalta-arvaamattomia ja markkina-ajoittaminen erittäin vaikeaa toteuttaa säännönmukaisesti oikein.
Alla esimerkki pitkäjänteisyyden merkityksestä Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla (S&P 500 -indeksi) vuosina 2002 – 2021. Jos sijoittaja olisi ollut koko 20 vuoden periodin ajan markkinoilla sijoittaneena, niin hänen vuosituottonsa olisi ollut noin 9,5 %. Jos taas sijoittaja olisi yrittänyt epäonnisesti ajoittaa markkinoita myymällä osakkeet pois ja samalla olisi menettänyt esimerkiksi 30 parasta tuottopäivää, niin hänen vuosituottonsa olisi ollut vain noin 0,4 %. Jos sijoittaja olisi menettänyt yli 40 parasta päivää, niin hänen vuosituottonsa olisi ollut negatiivinen.
*Lähde: Obsido Oy & JP Morgan Asset Management
Toki sijoittaja olisi voinut mahdollisesti olla pois myös heikoimmatkin tuottopäivät, mutta yllä oleva esimerkki havainnollistaa kuinka tärkeää on seurata omaa sijoitusstrategiaa ajan hetkestä toiseen. Kukaan ei tiedä mitä seuraavat viikot tai kuukaudet tuovat tullessaan, mutta jos historia toistaan itseään, niin pitkällä aikavälillä kärsivällinen sijoittaja on saanut korvaukset ottamastaan riskistä, vaikka lyhyellä aikavälillä tuotot ovat heiluneet merkittävästikin.
Toki mielellään markkinoilta olisi aina pois, kun ne laskevat ja mukana vain silloin, kun ne nousevat. Tämä ei kuitenkaan taida olla mahdollista toteuttaa onnistuneesti ajan hetkestä toiseen kuin toiveunissa. Ajoittamisessa haasteena ei ole pelkästään osua oikeaan myyntiajankohdan kanssa, mutta myös koska kannattaa palata takaisin markkinoille. Kurssien laskiessa voi olla hankala psykologisesti palata markkinoilla, jos ei ole jo etukäteen muodostettua suunnitelmaa. Jälleen kerran vanha viisaus voisi olla, että on markkinoilla mukana sillä osuudella, jolla voi tavoitella omia tulevaisuuden tavoitteita ja jatkaa suunnitelman mukaista säästö- ja sijoitussuunnitelmaa tapahtui markkinoilla sitten mitä tahansa.
Hyvää kauden jatkoa toivottaen,
Jani & Olli & Juho & Petteri & Janne & Kata & Marjo & Sini