Muutama sana koronaviruksesta ja osakemarkkinoista epidemioiden aikaan
Uutisointia koronaviruksesta ja sen tartuntojen etenemisestä ei ole varmasti voinut välttää viime päivinä ja viikkona. Lyhyenä kertauksena tilanteesta, eli viruksen leviäminen lähti liikkeelle todennäköisesti Kiinan Wuhanista. Suurin osa tartunnoista on havaittu Kiinassa ja laajemmin Aasiassa, mutta tapauksia on ilmennyt myös Euroopassa (etenkin Italiassa ja Ranskassa) ja muualla maailmassa. Myös Suomessa on havaittu koronavirustapauksia.
Tässä vaiheessa ei tiedetä kuinka laajalle koronavirus etenee ja mikä on sen tuleva kasvuvauhti. On myös poikkeavia havaintoja ja mielipiteitä viruksen aiheuttaman sairastumisen oireista ja sen vakavuudesta eri ihmisille. Ainakin voidaan sanoa, että se on ollut erityisen haitallinen heikossa terveydellisessä tilassa jo ennen koronaviruksen tartuntaa olleiden ikäihmisten joukossa.
Koronaepidemialla on ollut jo nyt selviä vaikutuksia maailman talouteen. Tehtaita ja kokonaisia kaupunkeja on suljettu tai eristetty. Useat isot yritykset (mm. Apple) ovat antaneet tulosvaroituksia niiden liiketoiminnan heikosta tulevaisuuden näkymistä koronaviruksesta johtuen. Myös isoja urheilutapahtumia on joko siirretty tai, suunniteltu järjestettävän ilman yleisöä tai niitä on kokonaan peruttu. Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa, että millainen negatiivinen vaikutus koronaepidemialla tulee olemaan ihmisten elämään ja maailman talouteen kokonaisuudessaan.
Myös osakekurssit ovat reagoineet negatiivisesti koronaepidemian etenemiseen: rauhallisen vuoden alun jälkeen erityisesti viimeisen viikon aikana kurssit ovat laskeneet merkittävästi alaspäin maailmanlaajuisesti. Kurssit ovat laskeneet vuoden alusta yli viisi prosenttia ja menneen viikon aikana yli 10 % (tilanne 27.2.2020, MSCI ACWI Net Euro -indeksi). Kuten yleensäkin, niin on täysin mahdotonta ennustaa miten osakekurssit tulevat kehittymään jatkossa. Maalaisjärjellä ajateltuna epidemian jatkuessa tai kiihtyessä kurssit voivat vielä laskea. Toisaalta epidemian kasvuvauhdin hidastuessa kurssit voivat noustakin. Tai sitten kurssit elävät jatkossa täysin omaa elämäänsä välittämättä korona-uutisoinnista. Vaihtoehtoja on niin monia, että ennustaminen on jälleen kerran mahdotonta.
Historia ei aina toista itseää, mutta sieltä voi hakea esimerkkejä miten markkinat ovat käyttäytyneet aiempien epidemioiden aikana (ei siis ennuste tai lupaus tulevaisuuden kehityksestä!). Alla olevassa kuvassa on esitetty maailman osakemarkkinoiden kehitys 1.1.1970 – 27.2.2020 (MSCI World RI USD -indeksi) ja matkan varrelle osuneet eri epidemiat. Markkinareaktiot eri epidemoihin ovat olleet hyvin toisistaan poikkeavat: jotkut epidemiat ovat ohitettu ilman merkittäviä kurssimuutoksia ja joidenkin kohdalla kurssit ovat muuttuneet merkittävästi. Kuitenkin isossa kuvassa osakemarkkinat ovat jatkaneet nousuaan pitkällä aikavälillä, vaikka lyhyellä aikavälillä onkin ollut isojakin laskuja epidemioiden aikana (ja muista markkinatekijöistä johtuen).
Kun markkinoiden suuntaa on erityisen vaikea (mahdotonta) ennustaa, niin sen vuoksi onkin äärimmäisen tärkeää keskittyä siihen mihin voi itse aidosti vaikuttaa, eli oman kurinalaisen säästö- ja sijoitussuunnitelman toteuttamiseen ajanhetkestä toiseen. Edeltävä koskee niin markkinoiden nousu- kuin laskuhetkiäkin. Isossa kuvassa osakemarkkinat eivät olisi tuottaneet historiallisesti eri omaisuusluokista parhaiten, jos niihin ei liittyisi silloin tällöin realisoituvia (lyhyen aikavälin) riskejä. Näin ollen markkinoilla riskit realisoituvat säännöllisen epäsäännöllisin väliajoin, mikä näkyy osakkeiden kurssilaskuina. Siten on äärimmäisen tärkeää, että oman sijoittamisen riskitaso on asetettu sellaiselle tasolle, että pystyy nukkumaan yönsä hyvin tavoitellessaan omia pitkän aikavälin tavoitteita.
Koska voimme sanoa suoraan, että myöskään me emme osaa Obsidossa ennustaa miten koronavirusepidemia tai maailmanlaajuiset osakemarkkinat tulevat jatkossa kehittymään, niin voimme ainoastaan kontrolloida omaa tekemistämme. Olemme tänään tasapainottaneet Urheijarahastojen salkkuja palauttamalla salkkujen osakepainon taas suunnitelman mukaisiksi. Ei siksi, että tietäisimme mitä markkinoilla tulee jatkossa tapahtumaan, vaan siksi, että olemme sitoutuneet tekemään suunnitelman mukaista varainhoitoa, tapahtui markkinoilla sitten mitä tahansa. Vastakohtaisesti menneiden kuukausien aikana suunnitelmallisen varainhoidon toimenpiteet kohdistuivat salkuissa suhteessa enemmän korkosijoituksiin, koska osakemarkkinanousun vuoksi salkkujen osakepainot olivat nousseet hetkellisesti suunniteltua korkeammaksi. Uskomme vahvasti, että suunnitelmallisella ja kurinalaisella sijoitustoiminnalla saavutetaan paras mahdollinen lopputulos urheilijarahaston osuudenomistajille pitkällä aikavälillä.
Olettehan yhteydessä, mikäli sijoitustoimintaan liittyy mitä tahansa kysyttävää.
Hyvää kevään alkua toivottaen,
Jani & Olli & Juho & Petteri & Katariina & Marjo