Vuosi sijoitusmarkkinoilla Venäjän hyökkäyssodan varjossa
Noin vuosi sitten Venäjä aloitti ainakin läntistä maailmaa syvästi järkyttäneen hyökkäyssodan Ukrainaan. Suurin vaikutus sodalla on luonnollisesti ollut ukrainalaisten jokapäiväiseen elämään, joka on ikävä kyllä muuttunut täysin – ukrainalaiset ovat joutuneet urhoollisesti puolustamaan maatansa hyökkääjiltä. Toissijaisena asiana sodalla on ollut vaikutuksia Euroopan yleiseen turvallisuustilanteeseen, mutta myös maailmanlaajuisille pääoma- ja sijoitusmarkkinoille.
Sodan puhjettua sijoitusmarkkinoilla oli luonnollisesti huoli siitä, millainen vaikutus sodalla on tulevaisuuden talouskehitykseen ja myös tulevaisuuden sijoitustuottoihin. Sinänsä hyökkäyssodan ensimmäisten päivien perusteella huolelle oli aihetta, kun sijoitusmarkkinat laskivat varsinkin Euroopassa merkittävästi. Hieman alle vuosi hyökkäyksestä kurssit ovat kuitenkin toipuneet merkittävästi ylöspäin. Esimerkiksi alla olevassa kuvaajassa esitetty Tasapainoinen salkku on lähes alkupisteessä viimeisimmän havainnot perusteella. Toki tilanne Ukrainassa on edelleen erittäin vaikea, joten tilanteet myös sijoitusmarkkinoilla voivat muuttua nopeasti ja arvaamattomasti suuntaan, jos toiseenkin.
Yleisesti ottaen yllättävien kriisien iskiessä ihmismieli usein luontaisesti asettuu puolustuskannalle. Sijoittamisessa tämä voi näkyä siinä, että sijoittaja ei enää seuraa itsellensä asettamaa sijoitus- ja säästösuunnitelmaa. Yleisesti muutoksia voidaan tehdä siinä, että varoja siirretäänkin suunniteltua matalariskisempiin sijoituskohteisiin tai säästösuunnitelmaa ei enää jatketa, vaan uudet sijoitukset päätetään tehdä vasta silloin, kun markkinoilta on taas epävarmuus hälvennyt ainakin osittain. Usein sijoitusmarkkinoilla epävarmuuden hälvetessä kuitenkin myös kurssit ovat voineet reagoida jo ylöspäin. Näin ollen sijoittajan paras turva omaa itseään vastaan kriisien keskellä on usein toimia ennalta laaditun suunnitelman mukaisesti tapahtui markkinoilla sitten mitä tahansa.
Alla olevassa kuvaajassa on esitetty esimerkkilaskema, jossa sijoittaja olisi merkinnyt 1 000 euroa jokaisen kuukauden lopussa Tasapainoiseen salkkuun sodan alettua (merkinnät Tasapainoiseen salkkuun on esitetty kuvaajassa nuolilla). Kuvaajasta nähdään, että suurin osa merkinnöistä olisi tapahtunut alle lähtöarvon (100, 28.2.2022). Tasaisesti tehdyt merkinnät olisivat johtaneet siihen, että välillä sijoittaja olisi ostanut hieman korkeampaan hintaan ja välillä hieman matalampaan hintaan uusia Tasapainoisen salkun osuuksia. Keskihinnaksi ostoksille olisi tullut hieman alle 98 (kuvaajassa punainen viiva). Sinänsä merkittävää on, että päätös jatkaa merkintöjä olisi johtanut positiiviseen lopputulokseen (tilanne per 15.2.2023). Sijoittaja olisi siirtänyt yhteensä 12 000 euroa Tasapainoiseen salkkuun ja sijoitukset olisivat ehtineet kasvaa 12 159 euroon. Eli vaikka hieman alle vuoden pätkä markkinoilla oli hyvin levoton, niin silti systemaattisesti toimimalla sijoittaja olisi saanut suhteellisesti ihan kohtuullisen hyvän lopputuloksen.
Totta kai olisi ollut myös mahdollista, että kurssit olisivat jatkaneet laskuaan koko vuoden ja sijoittaja olisi edelleen tappiolla vuoden ajalta sijoittaessaan uutta varallisuutta Tasapainoiseen salkkuun. Mennyt vuosi on kuitenkin hyvä esimerkki sijoitusmarkkinoiden arvaamattomuudesta. Vaikka ympäröivässä maailmassa tapahtumat ovat kuinka synkkiä tahansa, niin on hyvin mahdollista, että sijoitusmarkkinat voivat silti tarjota kärsivälliselle ja kurinalaiselle sijoittajalle hyvän lopputuloksen. Toisaalta sijoitusmarkkinat voivat yllättää myös toiseen suuntaan. Silloin, kun kaikki asiat tuntuvat olevat ympäröivässä maailmassa suurin piirtein kohdillaan, niin sijoitusmarkkinat voivat tuottaa hyvinkin heikosti. Sijoitusmarkkinoiden arvaamattomuuden vuoksi suosittelemme edelleen olemaan varsinkin osakemarkkinoilla mukana juuri sillä summalla, minkä kanssa pystyy nukkumaan yönsä levollisesti. Lisäksi sijoittamalla uusia varoja markkinoille oman sijoitussuunnitelman mukaisesti ajanhetkestä toiseen, oli maailmantilanne mikä hyvänsä, on todennäköisesti se paras mahdollinen vaihtoehto pitkällä aikavälillä.
Hyvää kevään odotusta toivottaen,
Jani & Olli & Juho & Petteri & Janne & Kata & Marjo & Sini