Muutama jatkosana osakemarkkinoista
Viime kirjeessä mainitsimme, että vuosi 2019 on jatkunut erittäin positiivisissa merkeissä sijoittajan kannalta, ja sitä se on edelleen ollut tätä katsausta kirjoittaessa. Osakemarkkinat ovat nousseet kaikilla isoilla maantieteellisillä alueilla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Dow Jones -indeksi on noussut dollareissa laskettuna noin 20,3 % vuoden alusta laskien (tuotto ilman osinkoja). Tässä tekstissä on tarkoitus tarkastella kuinka yleistä on, että esimerkiksi Yhdysvalloissa osakemarkkinat nousevat vuositasolla yli 20 % (Yhdysvaltojen dollareissa laskettuna) ja mitä tällaisen vuosinousun jälkeisen vuoden aikana on historiassa tapahtunut.
Alla olevassa taulukossa on esitetty Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden vuosituottovälejä vuodesta 1901 lähtien (Dow Jones -indeksi, ei sisällä osinkoja). Osakemarkkinoiden vuosituottojen voidaan nähdä heiluneen suhteellisen voimakkaasti suuntaan jos toiseenkin, joskin positiivisen vuosituoton havaintoja on selvästi enemmän. Jos vuosi on päättynyt yli 20 % nousuun, niin tällaisia havaintoja on ollut yhteensä noin 27 % ajasta, eli noin joka neljäs vuosi on nähty vähintään 20 % nousu Dow Jones -indeksissä. Toisin sanoen tänä vuonna nähty 11 kuukauden aikainen tuotto ei ole ihan tavanomaista, mutta ei ihan harvinaistakaan. Suhteessa Dow Jones -indeksin vuosituoton keskiarvoon (7,1 %) 20,3 % tuotto on kuitenkin ollut selvästi isompi.
Toinen mielenkiintoinen kysymys on, että miltä seuraava vuosi on historiassa näyttänyt, kun Dow Jones -indeksi on noussut kalenterivuoden aikana yli 20 %. Alla olevassa taulukossa on esitetty vuosiluvut ja tuottohaarukat. Jälleen kerran enemmän havaintoja on nähtävissä positiivisten tuottojen puolella (noin 63 % havainnoista). Keskiarvotuotto on noin 6,8 %, joka vastaa hyvin lähelle kaikkien vuosien keskiarvoa (7,1 %). Näin ollen historian perusteella hyvää osake vuotta on keskiarvollisesti seurannut hyvin ”normaali” osakevuosi, vaikka toki jälleen kerran tuottojen ääripäät ovat olleet leveät (maksimituotto 48 % ja minimituotto -33 %). Tämä tarkoittaa, että vaikka tulevia tuottoja on (taas kerran) äärimmäisen hankala ennustaa vuoden aikahorisontilla, mutta keskiarvollisesti hyvää nousuvuotta on seurannut ihan hyvä sijoitusvuosi.
Kolmas mielenkiintoinen tapaus on tutkia, että mitä on tapahtunut seuraavana vuonna, jos kurssit ovat laskeneet vuoden aikana yli 20 %. Kuvasta alla nähdään, että tällaisia havaintoja on ensinnäkin suhteellisen vähän (11 kappaletta, eli 9 % kaikista havainnoista), mikä tarkoittaa, että markkinat eivät ole laskeneet historiassa kovin usein yli 20 % kalenterivuodessa (keskimäärin noin yhden kerran 11 vuodessa). Yli 20 % laskun jälkeen markkinat ovat keskimäärin nousseet seuraavan kalenterivuoden aikana noin 24 %, joka on selvästi kaikkia havaintoja korkeampi luku (7,1 %). Toki jälleen kerran minimituotto (-53 %) ja maksimituotto (82 %) ovat olleet toisistaan selkeästi eroavat, mikä tarkoittaa, että tulevaisuuden yhden vuoden osaketuotot voivat olla hyvin vaihtelevat osakemarkkinoiden laskusta huolimatta (tai sen johdosta). Lisäksi on hyvä huomata, että havaintojen vähäisyyden vuoksi taulukosta ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä (ja ei ainakaan missään nimessä perustaa sijoitustoimintaa havaintojen varaan!).
Yhteenveto
Vaikka osakemarkkinoilla on mennyt tänä vuonna keskimääräistä paremmin, niin emme voi sanoa tuoton olleen täysin poikkeuksellinen. Emme myöskään tiedä millaiseksi seuraavan vuoden tuotto muodostuu. Näimme kuitenkin, että tavallista isompia nousuvuosia (ja laskuvuosia) on historiallisesti keskimäärin seurannut ihan hyvä sijoitusvuosi, vaikkakin yksittäisen kalenterivuoden tuotto on voinut olla hyvin vaihteleva. Siten kaikista tärkeintä sijoittajalle on olla kärsivällisesti osakemarkkinoilla oman riskinsietokyvyn mukaisella osuudella pitkällä aikavälillä, eikä murehtia liikaa markkinoiden yksittäisiä vuosia. Näin sijoittaja todennäköisesti palkitaan kohtuullisen tuoton muodossa myös tulevaisuudessa, jos sijoittaja vain malttaa olla kärsivällinen, ja jos historia edes jossain määrin toistaa itseään vuosituottojen osalta.
Hyvää alkavaa talvea toivottaen,
Jani & Olli & Juho & Petteri