Päivitystä vallitsevaan tilanteeseen
Lokakuun aikana muutokset koronatilanteessa ovat olleet hyvin kaksijakoisia – olemme saaneet paljon hyviä, mutta joitain huonojakin uutisia ainakin lyhyellä aikavälillä. Loistavia uutisia ovat ehdottomasti olleet lääkeyhtiöiden ilmoitukset koronarokotteiden testeistä saaduista tuloksista. Menneen kuukauden aikana muun muassa lääkeyhtiöt Pfizer, Moderna ja AstraZeneca ovat julkaisseet omien roketteidensa testituloksia. Pfizerin ja Modernan testitulokset ovat olleet hyvin rohkaisevia. Testien perusteella rokotteiden teho estää koronavirustartuntoja voisi olla jopa yli 95 %. Jos näitä lukuja verrataan esimerkikisi kausi-influensarokotteiden vastaaviin teholukemiin, niin ne ovat erittäin lupaavia. Myös AstraZenecan tulokset olivat hyviä, mutta niihin on viime päivinä kohdistettu kritiikkiä ja yhtiö joutuu vielä tutkimaan uudelleen rokotteen tehoa kontrolloidummalla testiryhmällä.
Kokonaisuudessaan rokotekehitys on ollut erittäin nopeaa, koska yleisesti ottaen rokotteiden kehittäminen on aiemmin ollut useiden vuosien, jopa yli 10 vuoden mittainen projekti. Toisaalta koskaan ennen ei olla näin kohdistetusti ja isoin voimavaroin yritetty löytää ratkaisua yhteen ihmisten terveyttä uhkaavaan ongelmaan. Aikataulullisesti parhaassa tapauksessa roketteet voisivat olla Euroopassakin osan väestön saatavilla jo joulukuun aikana. Ainakin Pfizer on hakenut myyntilupaa Euroopan lääkevirastolta lokakuussa ja Modernakin tämän päivän aikana. Myös muilta lääkeyhtiöiltä voidaan odottaa tulevaisuudessa rokoteuutisia koskien heidän omaa tuotekehittelyä.
Vallitseva koronatilanne on kuitenkin ainakin lyhyellä aikavälillä edelleen hyvin haastava. Tartuntojen määrät ovat kasvaneet ympäri maailman. Esimerkiksi Euroopassa ja Yhdysvalloissa ollaan tehty kyseenalaisia ennätyksiä päiväkohtaisissa tartunnoissa. Useat Euroopan maat ovatkin joutuneet määräämään uusia rajoitteita ihmisten liikkuvuudelle ja kauppojen/liiketoimintojen avoinna olemiselle. Kevääseen verrattuna tartuntamäärät ovat olleet viime viikkoina useassa maassa huomattavasti korkeampia (ottaen toki huomioon, että keväällä testattiin huomattavasti vähemmän ihmisiä). Esimerkiksi Saksassa ja USA:ssa koronavirustilanne ei ole rajoituksista huolimatta parantunut. Vastakohtaisesti joissain Euroopan maissa rajoitteet ovat purreet, kuten Ranskassa, missä koronatartuntojen kasvupiikki kävi jo huomattavan korkealla.
Myös Pohjoismaissa ja meillä Suomessa tilanne on kääntynyt valitettavasti heikompaan suuntaan. Syksystä lähtien tartuntojen määrä on kasvanut useilla maantieteellisillä alueilla hyvin merkittävästi. Suomessa on tätä kirjoittaessa asetettu merkittäviä rajoitustoimia esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan, Pohjois-Pohjanmaan sekä Päivät-Hämeen sairaalahoitopiirien alueille, joissa koronavirustilanne on edennyt jo leviämisvaiheeseen. Tartuntojen kasvaessa liikuntapaikkoja ja julkisia tiloja on laitettu kiinni, tapahtumia on peruttu sekä lasten harrastustoimintoja laitettu katkolle. On sanomattakin selvää, että koronatilanteen pitkittyessä tai kiihtyessä tällä on luonnollisesti hyvin negatiivinen vaikutus ihmisten fyysiseen ja henkiseen terveyteen, mutta myös Suomen talouden yleiseen kehitykseen. Suomen ja suomalaisten kannalta onkin ratkaisevan tärkeää saada pidettyä yhteiskunta mahdollismman auki tartuntoja välttämällä.
Sijoitusmarkkinat
Rokotetutkimusjulkaisujen jälkeen markkinoiden toiveet tilanteen kestävästä ratkaisusta ovat olleet ymmärrettävissä hyvin korkealla ja osakemarkkinat ovat yleisesti ottaen nousseet merkittävästi varsinkin kevään pohjalukemista. Oman positiivisen vireensä markkinoille on myös luonut Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulos, jossa Joe Biden on julistautunut voittajaksi. Vaalituloksen kyseenalaistanut Trump on aloittanut useita oikeusjuttuja kääntääkseen vaalituloksen hänelle edulliseksi ratkaisevissa osavaltioissa, mutta ainakin tällä hetkellä nostettujen oikeusjuttujen tulos on ollut hyvin laiha Trumpin kannalta. Näin ollen markkinoiden pahimmat pelot presidentin vallanvaihtoon liittyen näyttävät olevan pienemmät kuin pari viikkoa sitten.
Kokonaisuudessaan kulunut vuosi on ollut kaikkine käänteineen jo tässä vaiheessa täysin poikkeuksellinen. En tiedä millaiset ennustajanlahjat sijoittajan pitäisi omata, että olisi saanut oikein ennakoitua ensiksi tämän vuoden tapahtumat ja vielä lisäksi markkinoiden reagoinnit oikea-aikaisesti tapahtumiin sekä uutisiin. Onneksi hyvän lopputuloksen saavutamiseksi tarvitaan enemmän kärsivällisyyttä kuin ennustajanlahjoja. Edeltävän vuoksi tärkeintä on edelleen jatkaa säästämistä ja sijoittamista oman suunnitelman mukaisesti pitkäjänteisesti ajan hetkestä toiseen, tapahtuipa sijoitusmarkkinoilla sitten mitä tahansa.
Hyvää talven alkua toivottaen,
Jani & Olli & Juho & Petteri & Kata & Marjo