Menneestä vuodesta ja vuosikymmenestä
Mennyt vuosi 2019 sekä mennyt vuosikymmen olivat monessa mielessä historiallisia ja menestyneitä Jääkiekkoilijoiden urheilijarahastossa.
Rahaston käyttö
- Rahastoon rahastoitiin ennätysmäärä uutta varallisuutta
vuoden 2019 aikana
- Verrattuna edelliseen ennätysvuoteen (2017) vuonna 2019 rahastoitiin yli 12 % enemmän
- Verrattuna kymmenen vuotta taaksepäin (2009) rahastoituun määrään kasvua oli yli 115 %
- Rahastossa osuudenomistajia enemmän kuin koskaan
aikaisemmin, eli lähes 400 urheilijaa
- Verrattuna tilanteeseen kymmenen vuotta taaksepäin (2009) osuudenomistajia nyt noin 46 % enemmän
- Rahastossa vuoden 2019 aikana uusia käyttäjiä ennätysmäärä, eli 56 urheilijaa
Salkkujen tuotot
- Tasapainoisen
salkun 137,1 % tuotto ajanjaksolla 2004-2019 oli vertailuryhmissään 2.
paras, kts. tarkemmin kilpailijavertailu
- Tasapainoisen salkun vuoden 2019 tuotto 17,4 % oli vertailuluokassaan 2. paras, lyhyen aikavälin tuotoista lisää alapuolella
- Aggressiivinen
salkun 178,1 % tuotto ajanjaksolla 2004-2019 oli vertailuryhmässään
2. paras, kts. tarkemmin kilpailijavertailu
- Aggressiivisen salkun vuoden 2019 tuotto 25,5 % oli vertailuluokassaan paras, lyhyen aikavälin tuotoista lisää alapuolella
Kiitokset kaikille osuudenomistajille luottamuksesta! Ennätykset ovat tehty rikottavaksi, joten perinteisesti laitelkaa viestiä, jos teille tulee mitä tahansa mieleen, jolla voisimme kehittää palveluitamme vastaamaan entistä paremmin tarpeitanne tai tavoitteitanne.
Jääkiekkoilijoiden urheilijarahaston käytön yleistyminen on erinomainen asia erityisesti urheilijoiden uran jälkeisen elämän suunnittelun ja valinnanmahdollisuuksien näkökulmista. Raha ei toki tee ketään itsessään autuaaksi, mutta se antaa urheilijalle itselleen paremman mahdollisuuden päättää mitä tehdä tulevaisuudessa uran jälkeen ja helpottaa olennaisesti esimerkiksi uuteen ammattiin tähtäävän opiskelun tai vaikka yritystoiminnan aloittamisessa. Edellä mainitut asiat toistuivat useaan otteeseen aiemmin Jääkiekkoilijoiden urheilijarahastoa purkaville tehdyssä kyselyssä, jossa rahastoa jo purkavat pelaajat pitivät rahastoinnin aloittamista ja rahastoon säännöllistä säästämistä erittäin tärkeänä uranjälkeistä elämää helpottavana tekijänä. Kuvaavaa oli myös se, että moni nostaja harmitteli ainoastaan sitä, että ei ollut aloittanut rahastointia tarpeeksi aikaisin tai säästänyt uran aikana säännöllisesti palkasta enemmän uran jälkeiseen elämään.
Salkkujen viimeaikaiset tuotot ovat olleet hyviä, mutta aina pitää muistaa, että yhden vuoden tuotot kertovan enemmän sijoittamiseen liittyvästä ennustamisen vaikeudesta ja satunnaisuudesta, kuin todellisesta pitkäjänteisestä menestyksestä. Sijoitustoimissa ratkaisevaa onkin kärsivällisyys ja systemaattinen toiminta useiden vuosien ajan. Tästä hyvä esimerkki on menneen vuosikymmenen tuotto Aggressiivisessa salkussa, joka nousi noin 128,5 %:iin, joka on vuosituotoksi käännetettynä noin 8,6 %. Vaikka mennyt vuosikymmen oli erityisen hyvä, niin jokainen vuosi markkinoilta olisi löytynyt sijoittajalle useita ”hyviä” syitä myydä tai vaihtaa salkkua Jääkiekkoilijoiden urheilijarahaston sisällä ja jäädä odottamaan kurssilaskua. 10 vuoden aikana markkinat ovat olleet huolissaan mm. uudesta vuoden 2009 jälkeisestä taantumasta, Kreikan tilanteesta, Venäjä-pakotteista ja Italian velkakriisistä, jotka kaikki olivat juuri sillä hetkellä merkittävästikin epävarmuutta aiheuttaneita tapahtumia. Alla olevassa kuvaajassa on esitetty myös muita merkittäviä tapahtumia (ja monia muitakin jäi vielä lisäämättä), joita markkinoilla oli esillä 2010-luvulla.
Sijoittaminen ei siten ole helppoa (vaikka se siltä näin peräpeilistä katsottuna näyttääkin), vaan siinä sijoittaja joutuu ummistamaan silmänsä lyhyen aikavälin negatiivisilta uutisilta sekä lyhyen aikavälin heikolta kurssikehitykseltä. Jokaiseen kalenterivuoteen nimittäin mahtuu hyvinkin negatiivisia uutisia ja heikkoja ajan hetkiä, jolloin kurssit eivät liiku suosiollisesti sijoittajan kannalta. Alla kuvaajassa on esitetty Tasapainoisen ja Aggressiivisen salkun kalenterivuosien sisällä heikoimmat yhtäjaksoiset tuotot (koko kalenterivuoden tuotto on voinut hyvinkin olla positiivinen, vaikka sen sisällä kurssit olisivatkin voineet hetkellisesti laskea merkittävästi).
Varmasti jokainen meistä sijoittajista haluaisi ottaa (osake)markkinoiden tuoton, mutta ei siihen liittyvää riskiä, eli negatiivisia arvonvaihteluita lyhyellä aikavälillä. Toisaalta mikäli osakemarkkinoiden kurssikehitys ei lainkaan heiluisi päivien, viikkojen, kuukausien tai vuosien aikana, niin ne eivät voisi tarjota korkosijoituksia parempaa tuottoa. Jokainenhan haluaisi saada korkeamman tuoton matalalla riskillä, mutta valitettavasti asia ei vain ole mahdollista. Riski ja tuotto kulkevat käsikädessä. Toisaalta pitkäjänteisen sijoittajan kannalta negatiiviset uutiset ja niiden tuoma lyhyen aikavälin epävarmuus talouteen ja osakemarkkinoiden kehitykseen ovat juuri niitä syitä, miksi ylipäätänsä osakemarkkinat ovat ainakin historiallisesti tuottaneet selvästi esimerkiksi käteistä enemmän. Sijoittaja on siis palkittu lyhyen aikavälin riskinkantamisesta ja epävarmuudesta pitkällä aikavälillä. Erityisen ylpeitä olemmekin siitä, että Jääkiekkoilijoiden urheilijarahaston osuudenomistajat näyttävät olevan hyvin pitkäjänteisiä sijoittajia, jotka eivät tee muutoksia salkkuihinsa markkinoiden lyhyen aikavälin muutosten tai talousuutisten vuoksi.
Meiltä myöskään ette tule jatkossakaan saamaan arvauksia kuukauden, vuoden tai minkään muunkaan ajanjakson tulevista tuotoista. Sen sijaan lupaamme toteuttaa systemaattisesti maalaisjärkiperusteista ja hyvin hajautettua sijoitusstrategiaamme ajanjaksosta toiseen, koska uskomme tämän olevan ylivoimaisesti tehokkain tapa saavuttaa asiakkaillemme kunkin riskinsietokykyä vastaava paras mahdollinen tuotto pitkällä aikavälillä.
Hyvää talven jatkoa toivottaen,
Jani & Olli & Juho & Petteri & Katariina & Marjo