Ylivertainen sijoittaja vai ahkera säästäjä?
Usein kuulee sanottavan, että sijoitusmarkkinoilla pärjäämiseen vaaditaan lähes yliluonnollisia kykyjä. Markkinoita paremman tuoton osalta näin voi mahdollisesti ollakin. Toisaalta miksi tavoitella markkinoita selvästi parempaa tuottoa, kun jo markkinoille osallistuminenkin voi johtaa hyvään lopputuloksen. Sijoittamisessa voi nimittäin pärjätä, vaikka keskittyy siihen minkä parhaiten osaa – työntekemiseen ja säästämiseen.
Sen sijaan, että olisi loistava sijoittaja, niin usein tärkeämpää on aloittaa säästäminen aikaisessa vaiheessa ja jatkaa kuukausittaisia tai vuosittaisia pääomalisäyksiä vuosien edetessä. Tasaisesti sijoitettavan summan koolla voi olla uskomattoman suuri vaikutus lopputulokseen – suurempi kuin mitä moni saattaisi etukäteen ajatella. Esimerkin vuoksi verrataan kahta henkilöä, Simo Sijoittajaa ja Timo Työntekijää, joiden sijoitusosaamisessa on huomattavia eroja.
Simo on todella lahjakas sijoittaja ja Timo ahkera työntekijä. Molempien peruspalkasta jää kaikkien kulujen jälkeen 300 euroa kuussa ylimääräistä rahaa, jonka he laittavat sijoittamiseen. Alkupääomaa heille molemmille on kertynyt 5 000 euroa. Simo ei tyydy sijoittamaan rahojaan maailmanlaajuisten osakemarkkinoiden mukaan laajasti hajauttaen, koska hän uskoo saavuttavansa markkinoita paremman tuoton pitkällä aikavälillä omilla valinnoillaan. Simo uskoo voittavansa markkinoiden 6,6 % keskimääräisen reaalituoton kahdella prosenttiyksiköllä vuosittain, jos hän panostaa markkinoiden seuraamiseen vähintään kaksi tuntia joka arkipäivä (oletus 22 arkipäivää kuussa).
Timoa taas ei kiinnosta markkinoiden tai yritysten seuraaminen aktiivisesti päivittäin, joten hän tyytyy maailman osakemarkkinoiden tuottoon mukisematta. Lisäksi sijoitustyylin vaivattomuus ja ajansäästö houkuttaa häntä. Hän tosin tykkää omasta työstään ja on siksi valmis tekemään kymmenen tuntia ylitöitä joka kuukausi, josta hän saa korvaukseksi 40 euroa tunnilta. Lisätyö on kuitenkin 1,5 tuntia vähemmän työtä arkipäivittäin, kuin mitä Simo Sijoittaja on valmis tekemään sijoitustensa eteen. Saamansa ylityörahat Timo on valmis laittamaan sijoituksiin kartuttamaan korkoa, jotta Simo ei pääsisi täysin karkaamaan tavoittamattomiin paremman tuottoprosentin seurauksena.
Miltä kahden edellä mainitun henkilön varallisuus sitten näyttää 20 vuoden päästä? Kumpi on mahdollisesti vetänyt pitemmän korren kerääntyneen varallisuuden määrällä mitattuna? Kannattiko Timon olla huolissaan siitä, että hänellä ei ole samanlaista taitoa tai kiinnostusta sijoittamista kohtaan kuin Simolla? Alla oleva graafi paljastaa vastuksen.
20 vuoden päästä Timolla olisi laskelman perusteella lähes 150 000 euroa enemmän varallisuutta kuin Simolla! Näyttää siis siltä, että loppujen lopuksi säästetyllä summalla voi olla huomattavasti enemmän merkitystä kuin parin prosentin saavutetulla ylituotolla varsinkin, kun sijoittaminen aloitetaan pienellä varallisuudella. Esitetyn laskutoimituksen perusteella Timon ei pidä missään nimessä panna päätään pensaaseen, vaikka hän ei ole yhtä kiinnostunut sijoittamisesta tai valmis laittamaan aikaansa sijoittamiseen samalla lailla kuin Simo. Itse asiassa nyt Timolle jää päivittäin enemmän aikaa häntä kiinnostavien asioiden parissa eikä hänen tarvitse käyttää mm. osakkeiden analysointiin kallisarvoista aikaansa. Tästä huolimatta sijoitustulos olisi hyvä ja Timo voisi käyttää rahat 20 vuoden päästä, vaikka ennen aikaiseen eläkkeeseen tai ihan mihin vaan!
On huomattavaa, että laskutoimitus ei ota huomioon esimerkiksi kaupankäyntikustannuksia tai veroseuraamuksia, joilla voisi olla hyvin paljon merkitystä varsinkin Simon lopputulokseen. Ylituoton saavuttamiseen ei silti ole olemassa minkäänlaisia takeita. Päinvastoin kertoimet markkinoiden voittamiseen ovat erittäin heikot ja onkin todennäköisempää, että markkinoiden keskimääräiselle tuotolle hävitään kuin että ne voitetaan. Nämä seikat huomioon ottaen kahden prosentin nettoylituotto olisi erittäin hyvä suoritus keneltä tahansa sijoittajalta.
Sijoittamisen ei siis todellakaan tarvitse olla mitään rakettitiedettä. Kenties yksi parhaista ratkaisuista on laittaa joka kuukausi tasaisesti sivuun rahaa sijoituksiin. Parasta tietysti on, jos pystyy vielä vuosien aikana nostamaan kuukausittaista säästösummaa. Usein yksinkertaisin ratkaisu on myös se toimivin – niin hullulta kuin se saattaakin kuulostaa.
Hyvää kesää toivottaen,
Jani & Olli & Juho & Petteri & Janne & Kata & Marjo & Sini