Päivitystä vallitsevaan tilanteeseen
Kesän jälkeen koronarintamalla on jälleen tapahtunut muutoksia ja tässä katsauksessa lyhyesti muutama huomio missä maailmalla ja meillä Suomessa mennään epidemian osalta sekä sijoitusmarkkinoilla.
Valitettavasti useassa maassa koronavirustartunnat ovat lähteneet jälleen kasvuun kesän maltillisemman jakson jälkeen. Esimerkiksi USA:ssa ja Ranskassa on ollut selvä kasvu varmistetuissa tapauksissa (kuva alla). Myös monessa muussa maassa on havaittu vastaavanlaista kehitystä. Positiivista on kuitenkin ollut se, että useat maat ovat pystyneet pitämään yhteiskunnan pääsääntöisesti auki, eikä kevään kaltaisia lähes koko yhteiskuntia koskevia liikkumisrajoituksia ole nähty vastaavissa määrin. Myös maininnan arvoista on, että koronaan kuolleiden määrä on ollut useassa maassa selvästi matalampi kuin mitä se oli keväällä – vaikkakin todennettuja tautitapauksia on ollut kasvavissa määrin tai jopa kevättä enemmän (kuva alhaalla). Onko tähän vaikuttanut se, että nyt on testattu selvästi enemmän ihmisiä (ja siten myös löydetty enemmän tartuntoja), tauti on muuttunut vähemmän tappavaksi vai onko tartunnansaajat nuorempia, jolloin myös tauti tulee pääsääntöisesti lievempi oireisena ei ole täysin selvää. Ehkä sinänsä positiiviseen kehitykseen on monia syitä vain yhden sijaan.
Pohjoismaissa koronatilanne on edennyt viimeisen kahden kuukauden aikana verrattavan rauhallisesti, vaikkakin tapauksissa on havaittu nousua kesään verrattuna. Onneksi meillä Suomessa on epidemian toinen aalto ollut ainakin tähän saakka hyvin maltillinen, eikä sen vuoksi suuriin ihmisten liikkumista ja kokoontumisia rajoittavaiin erityistoimiin ole tarvinnut lähteä. Toki riski on koko ajan käsin kosketeltava, josta viitteitä on antanut esimerkiksi Kuhmosta ja Raahesta löytyneet tapaukset sekä ulkomailta Suomeen matkanneiden ihmisten mukaan tuomat koronatartunnat.
Hieman nousseista koronatapauksista huolimatta tällä hetkellä onneksemme vain pieni joukko tartunnan saaneista on joutunut Suomessa sairaala- tai tehohoitoon. Alla kuvaajassa on esitetty Pohjoismaista mm. Suomen (sininen väri) ja Ruotsin (vaalean sininen) tehohoitoa tarvinneiden kansalaisten määrä suhteutettuna väkilukuun. Vaikka pandemian kehitystä on vielä mahdotonta ennustaa tulevaisuuteen, niin kuvaajasta nähdään, että kesäkuukausista lähtien Suomessa tehohoitoa tarvinneiden määrä on ollut laskettavissa lähinnä yhden käden sormilla. Ruotsissakin tehohoitoa vaativien potilaiden määrä on ollut selvässä laskussa jo pidempään ja lähestyy lupaavasti Suomen tasoa. Lähitulevaisuutta on kuitenkin tässä tilanteessa (ja muutenkin) täysin mahdotonta ennustaa. Toivottavaa on tietysti kaikkien kannalta, että toinen aalto pysyy hyvin maltillisena ja ihmiset seä yritykset pystyisivät toimimaan lähes noirmaaleissa olosuhteissa.
Koronavirus on vaikuttanut (ja tulee vaikuttamaan) hyvin voimakkaasti maailmantalouden kehitykseen. Maailmantalouden on ennustettu kutistuvan noin 5 % tämän vuoden aikana verrattuna edelliseen vuoteen (Reuters). Perspektiiviä tähän talouden ennustettuun tiputukseen antaa se, että edes finassikriisin aikana maailmantalous ei laskenut näin paljon. Toisaalta tällä hetkellä olemme onneksi saaneet myös rohkaisevia uutisia esimerkiksi suomalaisten kuluttajakäyttäytymisestä pankkien ylläpitämän luottokorttidatan perusteella. Analyysit edeltävästä ovat viitanneet kuluttajien jopa hyvinkin korkeaan taloudelliseen aktiviteettiin suhteessa viime vuoden vastaavaan aikaan. Varsinkin tuotteiden ja tavaroiden ostaminen on toipunut kevään aallonpohjasta merkittävästi ja ollut selvässä kasvussa viime vuoteen verrattuna. Edelleen kuitenkin esimerkiksi matkailualan yritykset ovat suuren haasteen edessä, kun ulkomaiset turistit ei pääse vierailemaan lomakohteissa. Koronatilanteen pitkittyessä tällä on luonnollisesti hyvin negatiivinen vaikutus talouden yleiseen kehitykseen. Kokonaisuudessaan on sanomattakin selvää, että meidän ja muiden maiden talouksien kannalta on ratkaisevan tärkeää saada pidettyä yhteiskunnat auki tartuntoja välttämällä.
Sijoitusmarkkinat
Vaikka koronatilanne maailmalla on ollut edelleen hyvin voimakkaasti läsnä ja taloustilanne yleisesti ottaen haastava, niin tästä huolimattta maailmanlaajuiset osakemarkkinat (oranssi alue kuvassa alhaalla) ovat toipuneet verrattavan nopeasti nousu-uralle kevään jyrkästä laskusta. Menneeseen kuuteen kuukauteen mahtuu siis sekä ennätysnopea markkinoiden lasku että myös kohtuullisen nopea nousu. Liekkö kukaan olisi odottanut helmikuun alussa nähdyn kaltaista kevättä. Toisaalta myös maaliskuussa alkanut osakemarkkinoiden toipuminen kesken kriisin akuuteimman vaiheen saattoi voimakkuudellaan yllättää toiseen suuntaan. Tämä sama nousu on jatkunut läpi kesän useimmilla eri maantieteellisillä alueilla.
Vaikka emme tiedä miltä tulevaisuus tulee näyttämään sijoitusmarkkinoilla, niin yleensä pitkällä aikavälillä sijoitusmarkkinat ovat nousseet lyhyen aikavälin laskuista huolimatta. Kukaan ei tosin tiedä kuinka kauan lyhyen aikavälin laskut kestävät, koska ne tapahtuvat ja koska mahdollinen käänne ylöspäin taas jatkuu. Edeltävän vuoksi tärkeintä on edelleen jatkaa säästämistä ja sijoittamista oman suunnitelman mukaisesti pitkäjänteisesti ajan hetkestä toiseen, tapahtui markkinoilla sitten mitä tahansa.
Hyvää kauden alkua toivottaen,
Jani & Olli & Juho & Petteri & Kata & Marjo