Hype-osakkeiden (mahdollisuudet ja) vaarat
Ei ole poikkeuksellista edes näin korona-aikana, että aika ajoin markkinoille ilmestyy jokin laajempi teema tai yksittäinen yritys, joka kerää merkittävän määrän sijoittajien huomiota. Usein tällaiset tilanteet ovat seurausta siitä, kun jokin aihepiiri tai yritys aiheuttaa spekulatiivista kiinnostusta laajemmassa yleisössä. Yksi tällainen esimerkki kehittyi viime kesän aikana Pohjois-Amerikassa, kun pääasiassa aiemmin valokuvausmateriaalia ja -tarvikkeita tuottanut Kodak aiheutti sijoittajissa poikkeuksellisen suurta kiinnostusta.
Kuten tiedetään, niin valokuvaus on suurelta osin siirtynyt mobiililaitteisiin, jolloin valokuvaustuotteet ovat pääasiassa enää ammattimaisten kuvaajien mielenkiinnon kohteena eivätkä kuluttajat enää juuri osta valokuvaustuotteita (tai laitteita) erikseen. Tämä on heijastunut merkittävästi myös Kodakin liiketoimintaan, joka on laskenut vuosi vuodelta alaspäin – kävi yritys jopa konkurssissakin muutamia vuosia sitten liiketoiminnan kannattavuuden heikentymisen seurauksena. Kodakilla on perinteisemmän liiketoiminnan lisäksi kemikaaliosaamista valokuvausliiketoiminnan seurauksena ja myös suunnitelmissa laajentua lääketeollisuuteen, johon tämän kerttainen tarina kohdistuu. Kodak nimittäin ilmoitti saavansa Yhdysvaltojen viranomaisilta 765 miljoonan dollarin lainan lääkeliiketoimintojen kehittämiseen osana maan tavoitetta olla vähemmän riippuvainen ulkomaisista toimijoista. Tämä laina sai sijoittajat lievästi sanottuna innostumaan yrityksen osakkeista, vaikka itse yrityksessä ei ollut tapahtunut vielä mitään varmaa muutosta kannattavampaan suuntaan. Toki lainansaanti oli positiivista, mutta toisaalta Kodak oli jo aiemmin yrittänyt etsiä uusia tapoja kuihtuvan liiketoiminnan kääntämiseksi taas kannattavaksi kasvuksi, joten todisteet juuri tällä kertaa onnistumisesta olivat ainakin ristiriitaiset. Osakkeen kurssi kuitenkin nousi muutaman päivän aikana satumaisesti lähes 1 500 %.

Toisin sanoen heinäkuun keskivaiheilla osakkeeseen sijoitettu esimerkiksi 10 000 dollarin pääoma olisi lähes 16-kertaistunut noin 160 000 dollariin vain muutaman päivän aikana. Erityisesti tällaiset tarinat saavat usein ihmiset kiinnostumaan sijoittamisesta ja joskus kokeilemaan onneaan nopean rikastumisen toivossa. Houkutusta lisää vielä, jos jokin tuttu on saattanut osua osakevalinnassaan jättipottiin tai jos netissä kerrotaan tarinaa positiiviseen sävyyn. Myös Kodakin nousun takana oletetaan median tietojen perusteella olevan lähinnä yksityissijoittajat, jotka muun muassa Robinhood-appin kautta ovat Yhdysvalloissa käyneet aktiivista kauppaa.
Kuten sanottua voimakkaasti lyhyessä ajassa nousevat sijoituskohteet houkuttelevat yleensä puoleensa poikkeuksellisen paljon uusia sijoittajia (spekuloijia) nopean rikastumisen toivossa. Usein kuitenkin nopean nousupiikin ja jopa hypen jälkeen on hyvin vaarallinen hetki sijoittaa osakkeeseen. Varsinkin, jos tavoitteena on vain nopea ja helppo rikastuminen. Samoin kävi myös Kodakin osakkeen kanssa. Kesän huippuarvostaan osake laski noin 82 % elokuun loppuun mennessä. Näin ollen esimerkiksi huipulla mukaan tulleen sijoittajan 10 000 dollarin sijoitetusta pääomasta olisi ollut jäljellä enää 1 800 dollaria. Osakkeessa siten yhdistyivät alkuhypen mukanaan tuomat ylisuuret odotukset ja tilanteen kääntyminen päälaelleen myöhemmin rikastumisen toivossa mukaan liittyneiden kannalta. Kukaan ei osaa varmasti sanoa mihin suuntaan Kodakin osakekurssi on jatkossa menossa, mutta ainakin lyhyellä aikavälillä huipulla sijoittaneiden tunnelmat eivät olleet parhaat mahdolliset.

Lopuksi
Kodak on vain yksi esimerkki yrityksistä, jotka aika ajoin kiinnittävät sijoittajien huomion varsinkin lyhyen aikavälin kurssinousun seurauksena. Yhdysvalloissa on ollut esillä monia muitakin hyvin spekulatiivia tapauksia (mm. konkurssimenettelyyn ajautunut autovuokraaja Hertz, sähkörekkojen valmistamista suunniteleva Nikola ja kotimainen esimerkki Finnair). Kukaan ei tosin osaa sanoa etukäteen kuinka kauan yritysten kurssinousu jatkuu vai jatkuuko se lainkaan. Kodakin tapauksessa kurssinousu ja sitä seurannut lasku ovat olleet päätä huimaavia.
On sanomattakin selvää, ettei pitkäjänteistä vaurastumista voi rakentaa pelkästään yksittäisten osakkeiden spekulatiivisen kurssinousun varaan. Emme kuitenkaan sano etteikö kukaan voisi osata poimia markkinoilta yksittäiset yhtiöt oikeaan aikaan salkkuunsa, mutta pitkällä aikavälillä tämä on erittäin vaikeaa. Ainakin siihen tarvitsee käyttää merkittävän määrän aikaa, eikä sekään takaa vielä hyvää lopputulosta. Toisaalta laajasti hajauttamalla sijoitukset useihin eri yrityksiin maailmanlaajuisesti osallistuu globaalien osakemarkkinoiden potentiaaliseen kasvuun. Toki tällöin yksittäiset jättipotit jäävät suurilta osin saavuttamatta, mutta tärkeämpänä asiana myös yksittäisiin yhtiöihin liittyvät suuret tappiot kokonaisvarallisuudessa laimenevat vastaavasti minimaalisiksi.
Hyvää kauden alkua toivottaen,
Jani & Olli & Juho & Petteri & Katariina & Marjo