Valuuttaspekulointi
Sijoittamisessa ehkä kaikkien vaikein asia on ennustaa toisten sijoittajien tulevaisuuden odotuksia ja mielipiteiden muutoksia. Sijoittajien mielipiteet tulevaisuuden odotuksista heijastuvat vahvasti esimerkiksi eri valuuttakursseissa, minkä vuoksi valuuttakurssien muutoksia on äärimmäisen vaikea ennustaa oikein ainakaan etukäteen. Koska valuutat eivät sinänsä tuota sijoittajille mitään, niin niiden mahdollinen tuotto perustuu vain suotuisille valuuttakurssimuutoksille. Jos joku sijoittaja tekee voittoja, niin toisen täytyy hävitä vastaavan summan verran. Esimerkiksi euroilla Yhdysvaltojen taalaa ostanut hyötyy, kun taala vahvistuu suhteessa euroon. Toisaalta kaupan toisella puolella oleva sijoittaja häviää vastaavan määrän, joten valuuttasijoittaminen on nolla-summa-peliä, jossa kulujen jälkeen sijoittajat eivät voi ryhmänä tehdä positiivista tuottoa. Tämä ei ole kuitenkaan estänyt sijoittajia osallistumasta Wincapitan tyylisiin vedätyksiin tai yrittämästä itse ennustaa valuuttakurssien muutoksia tuoton tavoittelussa.
Alla oleva esimerkki kertoo kuinka haasteellista valuuttakurssien ennustaminen voi olla. Tämä ennuste on koottu vuosi sitten alan parhaimpien analyytikoiden näkemyksistä euron seuraavan vuoden kehityksestä suhteessa Yhdysvaltojen taalaan. Keskiverto-odotus euron kurssille suhteessa taalaan oli 1,05 (sininen viiva), eli silloisen EUR/USD-kurssin 1,0944 odotettiin pysyvän vakaana tai jopa hieman laskevan. Korkein ennuste kurssille oli 1,15 ja matalin 0,95. Jälkikäteen voimme sanoa, että ennusteet eivät osuneet kohdilleen. Maaliskuun lopussa 2018 EUR/USD-kurssi oli 1,2321, eli huomattavasti korkeampi noteeraus, kuin mitä yksikään analyytikko oli odottanut. Analyytikoiden keskiverto-odotuksen virhe suhteessa toteumaan oli näin ollen peräti 17,3 %. Tämä kuvastaa kuinka kyseenalaista on käyttää paljon aikaa valuuttakurssien ennustamiseen, jos alan parhaimmatkin analyytikot voivat olla näin väärässä.
Lähde: Thomson Reuters
On toki ymmärrettävää, että jotkut sijoittajat ajattelevat pystyvänsä ennakoimaan valuuttojen liikkeitä oikein. Varmasti tässä jotkut voivatkin onnistua, mutta kertoimet ovat vahvasti onnistumista vastaan. Valuuttamarkkinoilla ovat kuitenkin vastassa maailman terävimmät kaupankävijät ja edistyneimmät tietokone-ohjelmat, joten onnistumisen todennäköisyys yksityissijoittajalle on äärimmäisen pieni. Näin ollen puhdas valuuttakaupan avulla tuottojen hakeminen on lähtökohtaisesti tappiollista puuhaa.
Sijoitustoiminta on siten syytä rakentaa sellaisten instrumenttien varaan, joiden tuotto muodostuu pääasiassa liiketoiminnan positiivisesta kehityksestä, osingoista, koroista tai vaikkapa vuokratuotoista. Totta kai perinteiseenkin sijoitustoimintaan voi lyhyellä aikavälillä liittyä valuuttariski, jos sijoituksia hajautetaan esimerkiksi Yhdysvaltojen osakemarkkinoille ilman valuuttakurssisuojausta. Tällöin sijoituskohteena ovat kuitenkin ensi sijaisesti osakkeet eikä Yhdysvaltojen taala. Osakkeista voidaan kuitenkin odottaa pitkällä aikavälillä positiivisia tuottoja. Valuuttakurssimuutosten vaikutukset tuottoon taas voidaan odottaa pienenevän olennaisesti aikahorisontin pidentyessä.
Lopuksi alla vielä tuorein ennuste euron kehityksestä suhteessa Yhdysvaltojen taalaan 31.3.2019 saakka. Ennusteissa euron odotetaan maltillisesti vahvistuvan nykyisiltä tasoilta. Korkein odotus on 1,33 (keltainen) ja matalin 1,12 (punainen). Haarukka on toisin sanoen leveä. Katsotaan mielenkiinnon vuoksi vuoden päästä miten kurssit ovat tosiasiassa kehittyneet ja kuinka ennustukset ovat osuneet (tai eivät) kohdilleen.
Lähde: Thomson Reuters
Hyvää kevään jatkoa toivottaen,
Jani & Olli & Juho