Harvardin yliopiston entisillä oppilailla ”mullistava” idea
Yhdysvaltojen varakkaimmasta ja suurimmasta yliopistosäätiöstä kuuluu kummallisia sijoituspohdintoja. Amerikkalaiset yliopistot, kuten Harvard, ovat olleet jo pitkään tunnettuja sijoitusstrategioiden edelläkävijöitä. Esimerkiksi sijoitusmaailmassa hyvin tunnettuja käsitteitä ovat mm. Yalen ja Harvardin yliopistojen kehittämät sijoitusmallit, joilla tavoitellaan korkeaa tuottoa suhteessa maltilliseen riskiin sijoittamalla merkittävästi varoja listattujen osake- ja korkomarkkinoiden ulkopuolelle (esim. hedge-rahastoihin ja yksityisiin sijoituskohteisiin). Aiemmin (kuten 90-luvulla) nämä sijoitusstrategiat ovat saavuttaneet merkittäviä tuottoja, mutta viimeisen 10 vuoden aikana tuotot ovat olleet absoluuttisesti ja suhteellisesti heikkoja. Esimerkiksi vuoden 2017 kesäkuun loppuun asti Harvardin tuotot olivat viimeisen 10 vuoden ajalta 4,4 % vuodessa, kun osakemarkkinat tuottivat samalla aikaperiodilla 9,7 % vuodessa (S&P 500 -indeksi). Osakkeiden ohella Harvardin tuotto on jäänyt jälkeen myös korkojen ja osakkeiden yhdistelmävertailukohdasta (40 % korot / 60 % osakkeet, tuotto 8,1 % vuodessa). Amerikkalaiset huippuyliopistot ovat tunnetusti hyvin kilpailuhenkisiä, joten sijoitustuottojen vertailu myös toisiin yliopistoihin on arkipäivää. Edelleen näissä vertailuissa Harvard on menestynyt viime aikoina heikosti, jonka vuoksi yliopisto on tehnyt useita muutoksia sijoitusstrategiaansa ja myös henkilökuntaansa.
Jo vuoden 2017 alussa Harvard ilmoitti leikkaavansa rajusti sijoitustoiminnoista vastaavien työpaikkoja heikkojen tuottojen korjaamiseksi. Ilmoituksen seurauksena noin puolet työvoimasta irtisanottiin ja sijoitusten hoitoa siirrettiin ulkopuolisten salkunhoitajien tehtäväksi. Muutoksella toivottiin saavutettavan jälleen historiallisen korkeita tuottoja, mutta ainakaan heti laivaa ei ole saatu käännetyksi. Kuvaavaa on, että tällä hetkellä Harvardissa on jo menossa kuudes sijoittamisesta vastuullinen henkilö vuoden 2005 jälkeen.
Nyt joukko Harvardin entisiä oppilaita ehdottaa vielä ”mullistavampaa” lähestymistapaa sijoittamiseen pelkän ulkoistuksen sijaan. Warren Buffettin pitkäaikaisen neuvon (vältä kalliita/vaikeaselkoisia rahastoja ja suosi indeksirahastoja) innoittamana entiset oppilaat ovat ehdottaneet ainakin puolen Harvardin säätiön hedge-rahastovarojen siirtämistä indeksirahastoon, joka seuraisi amerikkalaisten osakkeiden kehitystä (S&P 500 -indeksi). Tällä tavalla heidän mukaansa voitaisiin säästää merkittävästi kuluissa tinkimättä tuotoista. Tässä vaihtoehdossa markkinoita paremman tuoton tavoittelu on mahdotonta, koska sijoitustapa tuottaa ainoastaan indeksin verran (miinus kulut). Ehdotettu muutos olisi toki hyvin radikaali ottaen huomioon varsinkin Harvardin aiemman hyvin pitkälle viedyn ja monivivahteisen sijoitustavan. Toisaalta ehdotettava strategiamuutos yksinkertaistaisi kerta heitolla yliopiston sijoitustoimintaa ja laskisi kuluja.
Miten jatkossa Harvardin varat tuottavat ja ottavatko he onkeensa entisten oppilaidensa ehdotuksesta, niin se jää nähtäväksi. Joka tapauksessa huomioitavaa on, että jopa perinteisesti vaikeaselkoisia sijoitusstrategioita käyttävät tahot ovat ainakin osittain harkitsemassa tai jopa taipumassa käyttämään kustannustehokkaita indeksirahastoja. Ehkä maksetuilla kuluilla ja systemaattisella sijoitusprosessilla on merkitystä sijoittamisesta saatavaan lopputulokseen, vaikka resurssit olisivatkin lähes rajattomat.
Lähde: Bloomberg.com, Forbes.com, Thomson Reuters
Juho Appel
Obsido Oy
Rautatienkatu 14 A 7
33100 Tampere
puh. +358 40 7013 730
juho.appel@obsido.fi