Osakemarkkinoiden riskillisyydestä
Rauhallisen alkuvuoden ajanjakson jälkeen markkinoilla on ollut elokuun alusta lähtien kasvavissa määrin heiluntaa osakkeiden hinnoissa. Markkinoilla huolia ovat aiheuttaneet geopoliittisten riskien ohella maailman talouteen liityvät epävarmuudet. Tästä esimerkkinä Japanin osakemarkkinoiden nopea, kolme päivää kestänyt jyrkkä lasku, mikä on ollut hyvä muistutus osakemarkkinoiden lyhyen aikavälin riskeistä. Lasku ei tosin rajoittunut ainoastaan Japanin osakemarkkinoille, vaan laskua nähtiin myös maailmanlaajuisilla osakemarkkinoilla. Kurssiheilunta on jatkunut elokuun edetessä, mutta tällä kertaa ylöspäin: Japanissa ja myös maailmanlaajuisilla osakemarkkinoilla osakekurssit ovat palautuneet lähes kuun alun lähtötasoille.
Kurssiheilunnan lisääntyminen ei sinänsä ole poikkeuksellista, koska historiallisesti kurssit ovat muuttuneet yhden vuoden aikavälillä välillä hyvin voimakkaastikin. Esimerkkinä edeltävästä alla on esitetty yhdysvaltalaisten osakemarkkinoiden yhden vuoden tuotto aikavälillä 1.1.1989 – 28.8.2024.
Lähde: Obsido Oy & Refinitiv
Yllä olevasta kuvaajasta voimme nähdä, että vaikka valtaosan ajasta osakemarkkinat ovat tuottaneet positiivisesti, niin aika ajoin riskit ovat realisoituneet ja kurssit ovat tippuneet jopa yli 45 % yhden vuoden aikana. Tätä vasten osakkeet näyttävät erittäin riskisiltä sijoituskohteilta. Ja sitä ne myös ovat lyhyellä aikavälillä.
Ymmärrettävästi epävarmoina ajan hetkinä sijoittajan voi olla vaikea olla seuraamatta omien sijoitusten kehittymistä, kun osakekurssit laskevat tai vähintäänkin sahaavat voimakkaasti alas ja ylös. Jos esimerkiksi vuoden päästä pitäisi osakkeisiin sijoitetuilla varoilla maksaa ensiasunnon oston käsiraha, niin kurssilasku tuntuisi varmasti epämiellyttävältä. Sijoitettuja varoja ei ole mukava pakon edessä realisoida tappiolla, joten tällaista rahaa ei tulisi sijoittaa lainkaan osakemarkkinoille.
Peli muuttuu kuitenkin täysin, kun katse käännetään pitkälle aikavälille. Temppu on ajatella tuottoja nimenomaan pitkäjänteisesti, eikä vain kiinnittää huomiota lyhyen aikavälin tapahtumiin ja kurssimuutoksiin. Esimerkiksi pitkällä aikavälillä Yhdysvalloissakin on ehtinyt toimia monta eri presidenttiä ja taloussuhdanteet muuttua valoisista synkkiin ja taas uudestaan valoisiksi. Siten yksittäisten tapahtumien ja vuosien vaikutus tuottoon on hyvin rajallinen. Esimerkkinä alla kuvaaja Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden menneiden 20 vuoden vuotuistetuista tuotoista eri aikaperiodeilla (1.1.2008 – 28.8.2024).
Lähde: Obsido Oy & Refinitiv
Enää osakemarkkinat eivät näytäkään niin riskisiltä, kuin mitä ne näyttivät vain yhden vuoden tuottoja tarkasteltaessa. Tuottoja mitattaessa liukuvasti 20 vuoden ajalta, niin esimerkin amerikkalaiset osakemarkkinat eivät itse asiassa ole tuottaneet tappiota millään mitatulla aikavälillä (ei toki lupaus tulevasta tuotosta)! Huonoin 20 vuoden tuotto vuotuistettuna on ollut + 3,9 % ja paras tuotto + 11,7 %. Näin voidaan sanoa, että tuottojen vaihteluväli on huomattavasti kapeampi kuin vain yhden vuoden tuottoja tarkasteltaessa. Merkittävää on, että tälle aikavälille on sattunut mm. nettikupla 2000-luvun vaihteessa, finanssikriisi 2008-2009, koronakriisi 2020 ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan 2022 (->), mutta silti tuotot ovat olleet positiivisia pitkällä aikavälillä.
Lopuksi
Tämän kirjoituksen tarkoituksena oli osoittaa, että väite osakemarkkinoiden riskillisyydestä on täysin totta. Osakemarkkinoilla riskit realisoituvat epäsäännöllisin väliajoin, jolloin markkinat voivat laskea merkittävästikin. Milloin kurssilaskut tapahtuvat, niin sitä tosin kukaan ei tiedä etukäteen. Kuitenkin ainakin historiallisesti osakemarkkinoiden riski on kohdistunut pääsääntöisesti vain kärsimättömiin sijoittajiin, joiden sijoitushorisontti on ollut liian lyhyt. Jos sijoittajan aikahorisontti on taas asetettu tarpeeksi pitkäksi, niin ainakin historiallisesti riskit kurssilaskusta sekä heikosta tuotosta ovat olennaisesti pienentyneet sijoitusajan mukana ja tuotot ovat olleet jopa hämmästyttävän tasaisia.
Hyvää kauden alkua toivottaen,
Jani & Olli & Juho & Petteri & Janne & Kata & Sini & Tinttu