Osakemarkkinoiden riskillisyydestä
Tänä vuonna sijoitusmarkkinat ovat yllättäneet tasaisella nousullaan, vaikka maailmalla on ollut käynnissä merkittäviä geopoliittisia tapahtumia, kuten Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja Lähi-idän kriisit. Vaikka lähitulevaisuutta on tässä tilanteessa (kuten aina) mahdotonta ennustaa, niin mennyt lähiajan kurssikehitys ei missään nimessä takaa, että osakemarkkinat jatkaisivat nousuaan tai, että riskit osakemarkkinoilta olisivat kadonneet.
Todellisuudessa tilanne on päinvastainen: osakemarkkinoilla riskit ovat aina läsnä, ja kurssipudotus voi tapahtua tai alkaa milloin tahansa – ja usein ilman ennakkovaroitusta. Pitkällä aikavälillä osakemarkkinat ovat historiallisesti nousseet, mutta lyhyellä aikavälillä kurssit voivat heilua hyvinkin voimakkaasti – välillä enemmän ylöspäin ja välillä enemmän alaspäin. Jos lyhyen aikavälin riskit puuttuisivat osakemarkkoilta, niin kaikki sijoittaisivat markkinoille hyötyäkseen hyvistä historiallisista tuotoista.
Kurssilaskut tuntuvat aina epämiellyttäviltä, vaikka ne ovat sinänsä luonnollinen osa sijoittamista ja tapahtuvat säännöllisen epäsäännöllisesti. Tärkeintä onkin jatkaa pitkäjänteisesti sijoitussuunnitelman mukaisesti, sillä lyhyen aikavälin kurssivaihtelut ovat arvaamattomia, ja markkinoiden ajoittaminen on erittäin vaikeaa onnistuneesti.
Esimerkkinä pitkäjänteisyyden tärkeydestä voidaan tarkastella Yhdysvaltojen osakemarkkinoita (S&P 500 -indeksi) vuosina 2004–2023. Jos sijoittaja olisi pysynyt markkinoilla koko 20 vuoden seurantaajanjakson, niin hänen vuosituottonsa olisi ollut noin 9,7 %. Jos taas sijoittaja olisi yrittänyt ajoittaa markkinoita epäonnistuneesti ja menettänyt 30 parasta tuottopäivää, hänen vuosituottonsa olisi jäänyt vain 0,7 prosenttiin. Menettämällä yli 40 parasta päivää tuotto olisi kääntynyt jo negatiiviseksi. Tämä osoittaa, kuinka tärkeää on pysyä pitkäjänteisesti sijoituksissa mukana.
Lähde: Obsido Oy & JP Morgan Asset Management
Toki sijoittaja olisi voinut mahdollisesti olla myös pois markkinoilta heikoimmatkin tuottopäivät, mutta yllä oleva esimerkki havainnollistaa kuinka tärkeää on seurata omaa sijoitusstrategiaa ajan hetkestä toiseen. Kukaan ei tiedä mitä seuraavat viikot tai kuukaudet tuovat tullessaan, mutta jos historia toistaan itseään, niin pitkällä aikavälillä kärsivällinen sijoittaja on saanut korvaukset ottamastaan riskistä – vaikka lyhyellä aikavälillä tuotot ovat heiluneet merkittävästikin.
Toki mielellään markkinoilta olisi aina pois, kun ne laskevat ja mukana vain silloin, kun ne nousevat. Tämä ei kuitenkaan taida olla mahdollista toteuttaa onnistuneesti ajan hetkestä toiseen kuin toiveunissa. Ajoittamisessa haasteena ei ole pelkästään osua oikeaan myyntiajankohdan kanssa, mutta myös koska kannattaa palata takaisin markkinoille. Kurssien laskiessa voi olla hankala psykologisesti palata markkinoilla, jos ei ole jo etukäteen muodostettua suunnitelmaa. Jälleen kerran vanha viisaus voisi olla, että on markkinoilla mukana sillä osuudella, jolla voi tavoitella omia tulevaisuuden tavoitteita ja jatkaa suunnitelman mukaista säästö- ja sijoitussuunnitelmaa tapahtui markkinoilla sitten mitä tahansa.
Hyvää kauden jatkoa toivottaen,
Jani & Olli & Juho & Petteri & Janne & Kata & Sini & Tinttu