ETF:er är börsnoterade fonder, som handlas på samma sätt som aktier på börsen. Förkortningen ETF betyder Exchange Trade Fund.
Förutom börshandeln, är ETF:er mycket lika som vanliga fonder. ETF:er kombinerar investeringsfondernas och aktiernas fördelar. ETF:er ger en decentraliserad, effektiv, transparent och kostnadseffektiv tillgång till den globala investeringsmarknaden.
Målet med de passiva EFT- instrumenten vi använder, är att efterlikna intäkter från valda index (t.ex S&P 500) och erbjuda dig samma intäkt som respektive index före kostnaderna. Med tillgång via UCITS ETF:er har man möjligheten att välja företag (aktier), obligationer eller andra typer av tillgångar (ex. råvaror och fastigheter). UCITS innebär att kapitalet i fonderna placeras enligt de
begränsningar som följer av EU-direktiv och lagen om investeringsfonder.
Institutionella investerare som pensionsfonder, statliga ämbetsverk och privata banker har använt UCITS ETF:er i flera år. I dagens läge har även privata investerare möjligheten att dra nytta av ETF:er i sina investeringar
Eftersom det erbjuds flera tusentals olika ETF-instrument, kan det för en privat investerare vara svårt att välja en ETF som passar en bäst. Därför kan det vara nyttigt att anlita en ETF-specialiserad kapitalförvaltare.
För att välja rätt ETF bör man beakta följande:
ETF-instrumentens uppbyggnad
Juridiska faktorer
Beskattning och valuta
ETF:ers förmåga att följa jämförelseindex
Intäkternas volatilitet
Handelns effektivitet och värderingar.
Eventuella värdepapperslån samt de totala kostnaderna gällande ägandet.
Nyttan av UCITS ETF:er?
Effektivitet och enkelhet
ETF:er handlas på börserna, där förverkligande av mandat är enkelt.
Kostnadseffektivitet
ETF:ers kostnader är betydligt lägre än traditionella aktiva investeringsfonder.
Transparens
Med hjälp av ETF:er vet man konstant vart man investerat och hur mycket man betalar för sina investeringar.
Decentralisering
Med hjälp av ETF:er har man möjlighet till omfattande investeringsmöjligheter i olika tillgångsklasser, sektorer och regioner.